fbpx

Karte za autobus skuplje od 1. marta?

autobus 696x464

Prevoznici na teritoriji grada Banjaluka predali su zahtjev Gradskoj upravi za poskupljenje karata gradskog prevoza zbog uvođenja akciza i poskupljenja goriva, te bi građani već od sljedećeg mjeseca mogli izdvajati od 10 do 12 odsto više novca za mjesečne karte, a za pojedinačne minimalno 1,80 KM.

Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”, rekao je da su juče predali zahtjev za promjenu cjenovnika nakon što su stvoreni uslovi za poskupljenje.

“Predali smo zahtjev i imam informaciju da su to uradili i svi ostali prevoznici na teritoriji grada. Računamo da ćemo dobiti odgovor do 20. februara kako bismo stigli naručiti markice, jer 25. februara počinje prodaja mjesečnih karata za mart”, rekao je Mijić.

Dodao je da će se poskupljenje mjesečnih karata kretati od 10 do 12 odsto, u zavisnosti od linije, a pojedinačne karte će poskupjeti sa 1,60 na minimalno 1,80 KM.

Goran Starčević, direktor “Pavlović tursa”, takođe kaže da su danas predali zahtjev za poskupljenje na osnovu ugovora koji imaju s gradom.

“Po ugovoru su stečeni uslovi za poskupljenje od 1. marta, kada se očekuju nove cijene, a one će biti usaglašene nakon dogovora s gradom”, rekao je Starčević.

Dodao je da je u skladu s ugovorom 10. u mjesecu datum kad se vrši presjek, ali s obzirom na to da je 10. februar bio u subotu, oni su to predali danas.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je danas da se o poskupljenju već dugo priča, ali da do danas do njega nije stigao zvaničan zahtjev autoprevoznika.

“Po aneksu ugovora koji su autoprevoznici potpisali s bivšim gradonačelnikom, kada se cijena energenata promijeni za 15 odsto gore ili dolje, stiču se uslovi za promjenu cijene vozne karte”, kaže Sandić.

Dodao je da ima informaciju da je cijena goriva prešla tu granicu u maloprodaji te smatra da su stečeni uslovi, ali da će se o tome odlučiti nakon zahtjeva prevoznika, nakon čega slijedi procedura do odluke.

Građani, međutim, negoduju zbog potencijalnog poskupljenja i kažu da je gorivo nekada bilo 2,40 KM, a karta gradskog prevoza 1,60 KM.

“Smatram da je to nedopustivo. Za razliku od ranijeg perioda, gorivo je sada poskupjelo na 2,12 KM, a autoprevoznici hoće da dignu cijene na 1,80 KM”, rekao je jedan građanin.

(nezavisne.com)