fbpx

Kako je više od 10 milijardi eura "nestalo" s Gadafijevih računa

1gadafi

Više od deset milijardi eura "nestalo" je sa zamrznutih računa likvidiranog diktatora Libije Moamara Gadafija! Na njima je 2013. godine bilo 16 milijardi eura, a sada, kada je računima omogućen pristup, vidljivo je kako je ostalo svega pet milijardi eura.

Riječ je o četiri računa Euroclear banke, koji pripadaju dvjema libijskim kompanijama registriranim u Libiji, Bahreinu i Luksemburgu. Nestanak novca primijećen je u jesen 2017. godine, kada je jedan od istražitelja Gadafijeve mreže, preko koje se bavio pranjem novca, Michel Claise, zatražio preuzimanje zamrznutih računa. Taj je novac zamrznut 2011.,  ali Belgija nikada nije autorizirala "odmrzavanje" novca.

Belgijski mediji pišu kako postoji mnogo indikacija da je Belgija odbila slijediti UN-ove regulacije o postupanju s novcem na zamrznutom računu. Prije Gadafijevog smaknuća Libija je bila snažnan izvoznik nafte. Kako bi lakše i bolje kontrolirali "cash flow" (razlika izmedu novčanih primitaka i novčanih izdataka u određenom vremenskom periodu), libijske su vlasti 2006. kreirale kompanije preko kojih se novac od nafte ulagao u kompanije u inozemstvu.

No NATO-va intervencija 2011. te UN-ove sankcije značile su, de facto, oduzimanje sredstava s tih računa diljem Evrope i sjeverne Amerike. Nacionalne vlade u EU su zamrznule samo originalne svote, dok su kamate i dividende nastale poslije 2011. bile slobodne.

Magazin Politico prošli je mjesec otkrio kako je sa računa u Belgiji, gdje se nalazilo 16 milijardi eura, "zabilježena neobična aktivnost koja ukazuje na nepravilnosti i preuzimanje, odnosno preusmjeravanje kamata sa 16 milijardi eura na Gadafijevim računima".

Pokazuje se kako je jednom mjesečno vršena isplata sa računa u Belgiji na račune u Bahreinu, na račun banke koja se povezuje s trenutnom libijskom vladom. Belgijanci tvrde kako su isplate bile po zakonu, ali niko još ne zna gdje je tačno nestalo 10 milijardi eura.

Banka navodno i dalje odbija potpuni pristup računima radi čega istražitelji i tužioci prijete drastičnim mjerama.

Izvor: Express.hr