fbpx

Kako je Stevandić izbačen iz igre?

1igra

Prognoze političkih analitičara da Marko Pavić, lider DNS, po cijenu napuštanja vladajuće koalicije, neće dozvoliti da Ujedinjena Srpska, partija Nenada Stevandića postane član vladajuće koalicije SNSD-DNS-SPRS, protekle sedmice dobile su i zvaničnu potvrdu.

Time je ovaj iskusni magistar pravnih nauka iz Prijedora još jednom dokazao, da je u skladu sa sloganom svog DNS,  održao riječ, pokazavši se, istovremeno,  i kao vješt pregovarač jer je, bez obzira na žestoke pritiske, uspio da od svog jačeg koalicionog partnera izdejstvuje ono što je tražio, kad je riječ o Stevandiću i njegovoj partiji.

Uz to, Pavić je  još jednom dokazao svoju principijelnost, kao jednu od glavnih odlika njegove politike,  i u isto vrijeme “začepio usta” svima onima koji su tvrdili da je njegovo vrijeme prošlo i da dolazi vrijeme znatno mlađeg Stevandića koji će ga nadjačati.

Ono što je za običnog građana Srpske najvažnije,  Pavić je uspio da izgura svoju priču da su ekonomija i zapošljavanje u ovom trenutku ispred svega, pa tako i ispred isforsirane priče o nekom novom patriotskom frontu kao novoj kičmi srpske nacionalne politike koju je gurao Stevandić, a u kojem bi se, vrlo vjerovatno, moglo naći i onih javnosti nepoznatih imena, sa ne baš sjajnom prošlošću i biografijom.

A da se Pavić proteklih nekoliko decenija pokazao kao patriota bespotrebno je trošiti riječi…

Svjestan je, naravno, toga i prvi čovjek najjače vladajuće partije SNSD,  Milorad Dodik, kao što je  svjestan i činjenice da bi uvođenjem u koaliciju Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, ugrozio svoje odnose sa Pavićem, jer mu je upravo DNS najvjerniji saveznik već duže od deceniju.

A šta bi značila zamjena DNS-a Ujedinjenom Srpskom u vladajućoj koaliciji najbolje govore cifre, jer kapacitet Pavićeve stranke je najmanje 100.000 glasova, dok Ujedinjena Srpska može da računa na najviše 20.000 birača.

– Dodiku je očigledno postalo jasno da je ono što se proteklih mjeseci spekulisalo, a to je da bi eventualnom zamjenom DNS-a Ujedinjenom Srpskom, postao veliki gubitnik, ocjenjuju bolji poznavaoci političkih prilika u Srpskoj.

A šta je zapravo Marko Pavić sve zamjerio Nenadu Stevandiću pa je u pitanje bila došla i najdugovječnija politička koalicija na Balkanu? Spisak je dugačak… Od otimanja odbornika i ljudi iz opštinskih odbora DNS-a, uz obećanje funkcija i zaposlenja, prenaglašenog forsiranja priče o patriotskom bloku, pa do Stevandićevih pokušaja da istisne DNS iz vladajuće koalicije, namećući sebe i svoju partiju kao zamjenu.

Očigledno je, ocjenjuju politički analitičari, da mnogima ne odgovara jak DNS, odnosno to što drži svoju riječ i koristi drugačiju, umjereniju, terminologiju od drugih, ali i da zna, kada to treba “pokazati zube”, kao što je bio slučaj u vezi Stevandićevog ulaska u vladajuću koaliciju, ali i nešto ranije kada se, bez obzira na prijetnje i pritiske  usprotivio prodaji državnog kapitala Rudnika željeza “Ljubija”.

Dobro je za Srpsku što ima u vladajućoj koaliciji jednu partiju koje je korektivni faktor, kao što je to DNS. Šta će na sve to rečeno poručiti birači znaćemo u oktobru, nije daleko…

Izvor: Insajder.ba