fbpx

Kako je najisplativije otputovati iz Banjaluke do Sarajeva i nazad

2vlak

Banjalučani često putuju u Sarajevo, neki zbog posla neki zbog koncerata, ali i najveći broj zbog posjeta ambasadama i pribavljanju viza.

Istražili smo kako je najjeftnije otići do Sarajevo i vratiti se u Banjaluku.

Talgo luksuznim vozom za 45 KM

Odnedavno na relaciji Banjaluka – Sarajevo saobraća talgo voz, novitet u našem željezničkom saobraćaju. Umjesto vagona, koji su se šinama vukli, još od kad su izašli iz depoa Jugoslovenskih željeznica, sada se do Sarajeva  možemo odvesti u kupeima koji su klimatizovani, imaju internet konekciju i radio, a neki od njih i televizore.

Putovanje od Banjaluke od Sarajeva traje skoro pet sati, a povratna karta košta 45 KM.

Busom pet sati za 50 KM

Ako se odlučite na putovanje autobusom, put do Sarajeva i nazad platićete 50 KM, a vrijeme provedeno u putu je gotovo isto kao i vozom.

Kada izračunamo najjeftniju cijenu karte, dolazimo do zaključka da od toga, šta je najpovoljnije, zavisi koliko osoba putuje. Tako npr. ako čovjek iz Banjaluke treba da ide sam, za 45 KM može da natoči oko 25 litara goriva, što mu nije dovoljno da se odveze u oba smjera.

Ako putuje dvoje – auto najisplativiji

Međutim, već ako putuje dvoje, za cijenu vozne karte natočiće 50 litara goriva, što prosječnom automobilu treba da bude dovoljno za put u oba smjera. Dakako, ako ide troje ili četvoro ljudi, računica u korist putovanja automobilom sve je veća.

Ostaje na svakom da odluči da li mu je draže da ne razmišlja o klizavom putu preko Vlašića i odronima, dužem putu preko Doboja i Zenice, ili da ima komoditet da svrati na vlašićke zimske čarolije, ćevape u Travniku i Fis u Vitezu.

(Banjaluka.com)