fbpx

Jeff Bezos finansira školovanje 'sanjara'

RTS10L1H

Vlasnik Amazona donirao je 33 miliona dolara za stipendiranje ilegalnih imigranata koji su kao djeca došli u SAD.

Vlasnik Amazona Jeff Bezos i njegova supruga MacKenzie donirali su 33 miliona dolara nacionalnoj fondaciji za stipendiranje (TheDream.US) ilegalnih imigranata koji su kao djeca došli u SAD i koji su prema programu DACA zaštićeni od deportacije.

Ovo je najveća donacija u historiji organizacije. Gotovo 1.000 diplomiranih učenika srednjih škola širom zemlje dobit će po 33.000 dolara pomoći tokom četverogodišnjeg školovanja.

Oni će moći pohađati jedan od 76 koledža i univerziteta u 15 saveznih država koje su partneri fondacije za stipendiranje, prenose agencije.

Bezos je najbogatiji čovjek na svijetu – prema indeksu milijardera Bloomberga, njegovo bogatstvo procjenjuje se na 108 milijardi dolara.

Prestigao Zuckerberga

On se u saopćenju povodom donacije osvrnuo na porijeklo svog oca, koji je kao 16-godišnjak emigrirao s Kube u Sjedinjene Američke Države.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg donirao je 2015. godine pet miliona dolara istoj fondaciji za stipendiranje studenata.

Više od 100 biznismena, među kojima su Bezos i Zuckerberg, nedavno je uputilo pismo Kongresu u kojem traže usvajanje zakona koji bi nastavio program DACA, čije je ukidanje najavio predsjednik Donald Trump navodeći da bi to bilo štetno po američku ekonomiju.

Program DACA štiti približno 800.000 osoba koje su u SAD ušle nelegalno kao djeca ili sa članovima svoje porodice kojima je istekla viza.

Izvor: Agencije