fbpx

Jedna država, dva entiteta, tri naroda i dva zakona: Koji je jači?

Jedna država, dva entiteta, tri naroda i dva zakona: Koji je jači?

Foto: BHRT

Usvajanje izbornog zakona u Republici Srpskoj moglo bi ugroziti održavanje lokalnih izbora 2024, jer dva izborna akta sa različitim pravilima ne postoje ni u jednoj zemlji

U četvrtak državna koalicija priča o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. U petak rano ujutro u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvaja se prijedlog entitetskog izbornog zakona. Ono što slijedi je da Vijeće naroda Republike Srpske da svoju saglasnost, a moguće je i pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Prema mišljenjima stručnjaka, iako Izborni zakon Bosne i Hercegovine daje mogućnost da entiteti imaju svoj izborni zakon, onaj državni uvijek će imati veću snagu.

DOLIJEVANJE ULJA
Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH, za Oslobođenje kaže da su usvajanjem entitetskog zakona uzete nadležnosti CIK-a Bosne i Hercegovine, a to je protuzakonito i protuustavno.

Tvrdim da vlast ovaj zakon nikada neće sprovesti iako će biti usvojen, poručio je Govedarica tokom rasprave o izbornom zakonu RS-a

“Tu dolazimo u sukob dvije institucije, odnosno dva zakona. U državi gdje imate vladavinu prava primjenjuje se jači zakon, a to je zakon BiH. Ali, vidjet ćemo šta će se dešavati, da li će on uopšte biti donesen, jer je jako teško pretpostaviti događaje. Ovo je svakako dolijevanje ulja na političku vatru koja nije prestala tinjati od rata”, kaže Šehić.

Dario Jovanović iz Koalicije Pod lupom ističe da je jedino mjesto u kojem bi se trebalo diskutovati o izmjenama izbornih pravila Parlamentarna skupština BiH, a da jednostrani postupci dovode do pravne neizvjesnosti održavanja izbora u našoj zemlji.

“Izborni zakon BiH dozvoljava entitetima da imaju svoj izborni zakon i izborna tijela, odnosno njihov rad, ali moraju biti usklađeni sa Izbornim zakonom BiH. To sada nije slučaj sa novim izmjenama i dopunama, odnosno novim izbornim zakonom Republike Srpske koji je donesen. Dva izborna zakona sa različitim pravilima ne mogu postojati ni u jednoj zemlji i ovo svakako ugrožava održavanje i implementaciju izbora. Rješenje je kompromis, ali na način da se ne može oduzimati demokratija iz ruku građana BiH”, naglašava naš sagovornik.
Prema stavovima šefa Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a Vukote Govedarice, izborni zakon RS-a još je jedna prevara vlasti. Tvrdi da scenarij prema kojem bi se lokalni izbori u RS-u održali bez državnog zakona i Centralne izborne komisije nije moguć i po Aneksu 3 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Član 5 kaže strane se slažu da obrazuju stalnu izbornu komisiju koja će biti odgovorna za sprovođenje budućih izbora u BiH i to je današnji CIK”, citirao je Govedarica i nastavio:

Schmidt poziva državne parlamentarce da usvoje preporuke OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije u formi zakona

“Nije nam Dejtonski mirovni sporazum u ovom trenutku naklonjen kada govorimo o izbornom zakonu Republike Srpske, koji u potpunosti devalvira sprovođenje izbora od strane Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Tvrdim da vlast ovaj zakon nikada neće sprovesti iako će biti usvojen.”

Poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u Nebojša Vukanović na svojoj web stranici istakao je da cijela situacija služi da produbljivanje krize i dizanje tenzija, ali i tvrdi da je strategija vlasti obaranje zakona u sljedećoj fazi.

“Ostaje da se vidi da li će izborni zakon Srpske ikada stupiti na snagu i da li će ga oboriti u Vijeću naroda Republike Srpske, što je jedna od strategija vlasti da se izvuku iz teške situacije”, napisao je Vukanović.

O svemu se oglasio i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt. Strankama na vlasti nudi saradnju i daje vrijeme za lokalni dogovor.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravlja inicijativu odgovornih lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji štiti integritet izbornog procesa u skladu s međunarodnim standardima i na taj način osiguraju poštene izbore bez prevara. U nedostatku pravovremene odluke u Parlamentu BiH, visoki predstavnik je morao djelovati i implementirati dobro poznate preporuke OSCE/ODIHR-a, GRECO-a i Venecijanske komisije kako bi se osigurala njihova primjena na lokalnim izborima 2024. godine. On i dalje poziva Parlament BiH da usvoji ove preporuke u formi zakona”, stoji u saopćenju objavljenom na službenoj stranici OHR-a.
Izmjene i dopune koje je donio visoki predstavnik sadrže pravila koja su već na snazi (uključujući pilot-projekte za elektronsko brojanje glasačkih listića i identifikaciju birača, te restrukturiranje biračkih odbora u skladu s pravilima ODIHR-a), ali one se mogu u potpunosti ugraditi u drugi zakon. Bez obzira na to, ne smije doći do umanjivanja standarda koje preporučuje OSCE/ODIHR, te se o nadležnostima Centralne izborne komisije BiH ne može pregovarati.

Visoki predstavnik nudi saradnju domaćim političarima. On želi podsjetiti sve zainteresirane strane da vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe, premda još ima dodatnog vremena kada se radi o dugoročnim izmjenama izbornih pravila.

RASPISIVANJE IZBORA
“Birači u Bosni i Hercegovini imaju pravo da glasaju prema jasnim i pouzdanim pravilima, te u skladu s najvišim standardom integriteta izbornog procesa”, zaključuje visoki predstavnik Schmidt.

Vremena je sve manje. Centralna izborna komisija BiH će već početkom maja raspisati lokalne izbore. Po državnom zakonu i prema svemu sudeći sa novim tehničkim inovacijama koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Oslobođenje