fbpx

Izgradnja dvorane za ATP turnir: Kako su građevinarstvo i sport postali politika

ATP Banjaluka open N1

Banjalučka saga o graditeljstvu dobiva nove nastavke. Na povjerenstvu za urbanizam zaustavljen je regulacijski plan za dio područja, gdje se već prema privremenim dozvolama, gradi dvorana za ATP turnir. Dok jedni očekuju da uskoro u Banjaluci vidimo mnoge svjetske vrhunske igrače, drugi vjeruju kako će gradilište prije posjetiti inspekcija.

Impozantan park sa jezerom, Banjaluci bi dao epitet zelene oaze. Projektovan je u istom regulacionom planu sa objektima poput, ovih dana popularne dvorane za ATP turnir iz serije 250.

Na komisiji za urbanizam predmetni regulacioni plan pao je, uglavnom zbog SNSD-ovih ruku, tako da na sjednici Skupštine Grada u četvrtak neće biti ni razmatran.

“Ja sam inače pristalica ideje da se na potezu oko Delte izgradi takav jedan park. Obuhvatom tog regulacionog plana je i ovaj dio koji se odnosi na dvoranu, to danas na komisiji nije prošlo.jedini sam ja glasao za. Oni (SDS i PDP) su bili suzdržani, što je jednako kao i protiv u konkretnom slučaju. Bio sam za, iako sam lično protiv da se gradi dvorana na ovaj način, da se grad zadužuje”, kazao je Saša Kondić, član Komisije za urbanizam.

Park je od početka mandata ideja i želja Draška Stanivukovića. SNSD-ova većina nije ga podržavala, no sveobuhvatan i jedan regulacioni plan za park i za tenisku dvoranu, bio je kompromis u najavi. Ranije upitan šta ako i ovakav prijedlog bude oboren, gradonačelnik kaže:

“Dvije godine se bori gradonačelnik za najveći park. Neko će to nazvati simbioza, a ja zovem mudrost da za pregovaračkim stolom izvučem ono što je interese Banjaluke. Može, ali dajte to za Banjaluku. Sad me pitajte dal će skupština usvojti, to je na njima. Šta će biti ako nešto ne bude, mi se borimo da bude, vidimo samo opciju da bude. Ali, ajde ako nešto tako bude, da onda o tome polemišemo, a ne da budemo baba Vanga i šta će biti i ako bude i ako ne bude”, kazao je Stanivuković.

Biti, ili ne biti, bilo je ovo drugo. Dakle, nije bilo-usvojeno. A gradi se već uveliko. Višenamjenski kredit i tim povodom, od 25 miliona KM diže grad.

“Naravno da ima prečih stvari, ali kada je ponuđeno uložite 5 miliona, Vlada će 10, da i nekako prihvatimo. Međutim, uslovljavanje da grad mora 10 miliona da da, u situaciji kada rupe kažu ne mogu da saniraju… Ne mora to biti primarno”, kaže Saša Lazić, odbornik u Skupštini Grada Banjaluka.

N1: Kažu ovaj turnir može ostati dugoročno u Banjaluci, vjerujete li u to?

“Volio bih naravno, ja sam čovjek iz sporta, ja sam rođen na Borčevom stadionu, moj otac je bio kapiten Borca , pobijedio Zvezdu na Marakni 4-1. Međutim, ovo je turnir Beograd”, odgovorio je Lazić.

Posuđen turnir dodaje, jer Beograd nema gdje da ga održi. Ipak, zajedno od lokala do Vlade rade svi, na ovom projektu. Milorad Dodik vjeruje da će četiri igrača iz svjetskih TOP 10 doći u Banjaluku.

“To je takmičenje koje nije klikeranje, to je ozbiljan sport koji traži ozbiljne standarde. Svi smo zajedno okupljeni, Vlada Srpske zajednički sa gradom Banjaluka, Teniskim savezom i Fondacijom „Đoković“ pripremiće sve uslove da se po odgovarajućim standardima kada dođe komisija, da utvrdi da nema primjedbi. Poduzimamo opsežne organizacione mjere, a tračarenje u Banjaluci neće nikada da prestane. Jeste sve sabijeno u jedan kratak period, ali mi smo napravili dinamičke i operativne planove da se to sve stigne”, kazao je Dodik.

Zaustavljeni regulacioni plan za taj dio grada, pred komisiju bi ponovo mogao za dvadesetak dana, naknadno i na Skupštinu. Za to vrijeme kritike iz struke za gradnju u centru grada se nižu. Profesor Ognjen Šukalo u otvorenom pismu obrazložio je zašto predloženi regulacioni planovi za centar Banjaluke nisu dobri. Ukratko pogoduju kapitalu, a ne građanima:

“Izgrađenost je pretjerana, distance su suviše male, stanovanju tamo nije mjesto, moguć je saobraćajni kolaps, a nema ni urbanističkog plana.”

Pao je regulacioni plan Park, dakle onaj gdje se gradi dvorana za ATP. Ali će se sutra na sjednici Skupštine grada naći oni koji su prošli komisijsko odlučivanje, poput Palasa, Krašovog parkinga, Prointerovog nebodera, famozne Rupe.

N1