fbpx

IRB dala pogrešan oglas o imovini u Hrvatskoj

4irb

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske 7. februara pogrešno je oglasila prodaju devastiranog odmarališta u Lukoranu, na hrvatskom ostrvu Ugljan.

Umjesto da prodaje zemljište od oko 1 000 kvadrata, ona je obavijestila kupce da prodaje objekat te veličine po cijeni od 296 395 KM.

Uvidom u katastarske podatke u Državnoj geodetskoj upravi Hrvatske, jasno je da Republika Srpska na Šetalištu svete Ane u Lukoranu ima dunum zemljišta sa objektom u čijoj je osnovi nešto više od 100 kvadratnih metara.

Devastirani objekat, koji je nekada bio u vlasništvu banjalučke „Elektrokrajine“, ima dva sprata i potkrovlje, izgrađen je 1910. godine i pod zaštitom je države.

Na pitanje kako se potkrala ovakva, u najmanju ruku, neozbiljna greška, u IRB RS imaju opravdanje – „svaki ozbiljan kupac koji je bio zainteresovan došao je u Banjaluku i uvjerio se šta je stvarno na prodaju“.

Iako pogrešan oglas i dalje može da se nađe na zvaničnoj stranici, tvrde da je ispravan.

– Javni poziv za prodaju nekretnine u Lukoranu je ispravno objavljen u pogledu predmeta prodaje i usklađen je sa oznakom nekretnine u zemljišno-knjižnoj dokumentaciji. U javnom pozivu je jasno naglašeno i da se uvid u dokumetaciju može obaviti u sjedištu IRB RS i na internet stranici IRB-a. Sastavni dio dokumentacije je i procjena tržišne vrijednosti objekta sastavljena od strane sudskog vještaka – istakao je portparol IRB RS Zoran Popović.

Na neozbiljan oglas IRB RS pristiglo je šest ozbiljnih ponuda, a onda je odabrana ona zagrebačkog advokata Ivana Emera, koji je spreman da za odmaralište isplati 415 350 KM.

– Za prodaju odmarališta u Lukoranu u IRB RS je pristiglo sedam ponuda, od kojih je šest otvoreno, a jedna je bila neblagovremena. Najviša ponuda je iznosila 415 350 KM. U skladu s pravilima javnog poziva IRB RS je uputila poziv “Elektrokrajini” za korištenje prava preče kupovine – kazao je Popović.

„Elektrokrajina“ ima rok od 15 dana od dana kada im je obavještenje dostavljeno.

Advokat Emer nedavno je naveo da se nada da će odmaralište biti njegovo. Razlozi za kupovinu imovine Republike Srpske su, kako je istakao, isključivo privatni.

– Nadam se da će odmaralište biti moje, inače se ne bih ni prijavljivao. Mada, neću se nešto posebno nadmetati. Čeka se odgovor “Elektrokrajine” pa ćemo tada znati više. O novcu koji sam ponudio ne bih govorio – kazao je kratko Emer.

Pogrešno oglašenu prodaju devastiranog objekta u Lukoranu na Ugljanu pratila je vrlo štura dokumentacija. Poziv kupcima nije sadržao fotografije nekretnine, a sve što je moglo da se nađe bile su instrukcije za plaćanje depozita, izvodi iz zemljišne knjige i katastarskog plana i ponude za fizička i pravna lica.

Capital.ba