fbpx

Iran uveo nove sankcije EU i Velikoj Britaniji

Sankcije Iran EPA

Iran je objavio u srijedu da je uveo nove sankcije protiv 25 pojedinaca i pravnih lica u Evropskoj uniji i devet u Velikoj Britaniji, kao odgovor na sankcije koje su te dvije strane uvele protiv Irana u ponedjeljak.

Teheran, prema saopćenju Ministarstva vanjskih poslova, navodi da ti pojedinci i pravna lica “podržavaju terorizam i terorističke grupe… ohrabruju nasilje protiv iranskog naroda” i “šire lažne vijesti o Iranu”, prenosi Beta.

Iran je u utorak upozorio da će donijeti recipročne mjere kao odgovor na nove sankcije koje su Brisel i London uveli više od četiri mjeseca od početka protesta izazvanih smrću djevojke Mahse Amini dok je bila u pritvoru zbog kršenja strogih propisa zemlje o odijevanju.

Evropska unija je dodala 37 iranskih pojedinaca ili pravnih lica na spisak svojih sankcija zbog kršenja ljudskih prava.

Britanci su dodali pet pojedinaca i dva pravna lica na svoju listu.

Na listi tri zvaničnika lista ‘Charlie Hebdo’
Na novom spisku iranskih sankcija ima osam Francuza, među kojima i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, filozof Bernard-Henri Levy i bivši zastupnik Gilbert Mitterrand, sin bivšeg predsjednika Francoisa Mitterranda.

Također su pogođena tri zvaničnika lista Charlie Hebdo, koji se, kao pravno lice, nalazi na prethodnom spisku iranskih sankcija.

Taj satirični list je početkom januara izazvao gnijev u Teheranu objavljivanjem karikatura vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Khamneija.

Među sankcioniranim pravnim licima je i Radio J, sa sjedištem u Francuskoj, i grupa Evropski prijatelji Izraela (EFI).

Na spisku su i imena šest eurozapstunika, dvoje bivših zastupnika Evropskog parlamenta te švedsko-danski ekstremni desničar Rasmus Paludan, koji je u subotu u Švedskoj spalio primjerak Kur'ana, što je izazvalo žestoke proteste u Ankari i više glavnih gradova u muslimanskom svijetu.

Agencije