fbpx

Inspektori u Šipovu procjenjuju štetu nakon pomora šest tona ribe

uginula riba foto glas srpske

 Foto: Glas Srpske

Republički inspektor danas je na terenu u Šipovu kako bi procijenio šteta mastalu nakon pomora ribe.

Na lokaciji Volarica iz ribnjaka "Tropik ribarstva", izvučeno je oko šest tona uginule ribe, nakon što su padavine aktivirale šumske potoke koji su nanijeli mulj i zemlju u rijeku Volaricu.

Materijalna šteta se procjenjuje između 60.000 - 75.000 maraka, a kako se radi o mlađi pastrmke prosječne težine oko 80 grama, procjena je da je uginulo oko 60 do 70 hiljada komada ribica.

Direktor "Tropik ribarstva" Zoran Tepić za "Glas Srpske" je rekao da su se bujični potoci sa velikom količinom mulja slili u Volaricu i za kratko vrijeme sve to stiglo je u ribnjak gdje je došlo do uginuća mlađi kalifornijske pastrmke.

- Izvučeno je već oko četiri tone uginule ribe - rekao je juče Tepić.

Ogroman problem je, pojašnjava on, što su nepovoljne vremenske prilike i dalje u najavi zbog čega strepe od još veće katastrofe.

- Posljedice ogromne količine padavina, nažalost, trpe svi od građana do poljoprivrednih proizvođača. Bujične vode brzo dođu i odu, ali šteta koju ostave iza sebe je ogromna. Prije nekoliko dana su se isto izlile i imali smo uginuća, ali šteta je bila višestruko manja - rekao je Tepić.

Naglasio je da ovakva katastrofa nije zabilježena ni 2014. godine, kada su bile velike poplave.

- Poznat je uzrok uginuća ribe, odnosno nije došlo do pojave neke bolesti i kao takav ovaj slučaj smo prijavili nadležnom veterinaru, koji vodi računa o zdravlju ribe na našim ribnjacima, a obaviješten je i opštinski veterinarski inspektor iz Mrkonjić Grada. Obavezni smo da sve prijavimo i nadležnom Republičkom veterinarskom inspektoru - rekao je Tepić.

Prema njegovim riječima, uginula riba je sakupljena na adekvatan način.

- Imamo termo škafove koji služe za adekvatno skladištenje uginute ribe do odvoza na deponiju. Sva ta riba nije upotrebljiva i šteta je potpuna. Očekujemo od nadležnog ministarstva, kao i od Privredne komore podršku koja do sada nije izostajala - rekao je Tepić i naglasio kako vjeruje da će im i ovaj put izaći u susret i pomoći.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić za "Glas" je potvrdio da je resorno ministarstvo primilo dopis i da je u toku utvrđivanje okolnosti nastanka i iznosa štete.

- U toku sedmice očekujemo od nadležnih službi izvještaj i onda ćemo odreagovati - rekao je Minić.

Pojasnio je da u pravilniku ima dio koji se odnosi na podršku ribarstvu, ali i dio koji se odnosi na pomoć pri štetama.

- Još ne znamo da li će sva šteta biti namirena, ali nakon utvrđivanja vidjeće se šta je nužno i potrebno za rehabilitaciju kako bi nadoknadili bar dio da bi ribnjak mogao ponovo profunkcionisati - rekao je Minić.

Dodao je da skoro nema lokalne zajednice u kojoj nije došlo do problema koje su stvorili bujični potoci i površinske vode.  

GS