fbpx

INICIJATIVA USPJELA Gradiće se nova “stara” fontana iz parka “Petar Kočić”

3fontanabl

Banjalučani koji su podržali ideju da se u njihovom gradu izgradi replika nekadašnje fontane iz parka “Petar Kočić”, korak su bliže ostvarenju želje jer je nedavno odobrena gradnja fontane u dijelu bloka sa spomenikom “Bana Milosavljeviću”.

Podsjećamo, inicijativu da se u grad na Vrbasu vrati “stara” fontana, istinski simbol Banjaluke, pokrenulo je udruženje “Banjalučani za svoj grad”, koje je tokom ljeta prikupljalo potpise zainteresovanih građana za pomenutu ideju.

Fontana se gradi, ali kakva?

Oni su nedavno od Instituta za građevinarstvo “IG” Banjaluka dobili odgovor da se njihova inicijativa “djelimično usvaja”.

– Planirana je izgradnja fontane u dijelu bloka sa spomenikom “Banu Milosavljeviću” čiji će se oblikovani elementi definisati konkursnim rješenjem, čija je izrada propisana za taj blok – rečeno je, između ostalog, u odgovoru iz pomenutog instituta.

Sekretar udruženja Andrej Obradović ističe da je zadovoljan što će se na pomenutoj lokaciji graditi fontana, a da u narednom periodu slijedi borba da ta fontana bude replika one “stare” iz Kočećevog parka.

– Svjesni smo bili da bi se replika teško uklopila u današnji izgled parka “Petar Kočić” i lokacija na kojoj se nalazi spomenik “Bana Milosavljevića” nam je izgledala među najprihvatljivijim, iako uopšte nismo bili isključivi kada je riječ o samoj lokaciji. Drago mi je, za početak, što je prihvaćena ideja da se na toj površini gradi fonatana a na nama i našim sugrađanima koji žele da ta fontana izgleda baš kao i ona stara, za koju nas vuku brojna sjećanja, je da nastavimo sa inicijativom i skrenemo pažnju nadležnih da preovladava većinsko mišljenje da bi ona bila najbolje rješnje – ističe za SrpskaCafe Obradović.

Vratimo Banjaluci njene simbole

Iz udruženja navode da je veliki broj njihovih članova pokazao zainteresovanost i nostalgiju za građevinama koje su godinama bile simbol Banjaluke i po kojima je ovaj grad bio prepoznatljiv.

– Građevina koja se posebno istakla, a koja je krasila i svaku razglednicu grada na Vrbasu, te tako obišla čitav svijet, jeste fontana iz parka “Petar Kočić”, koja je postojala prije njegove rekonstrukcije – navedeno je u inicijativi pod nazivom “Vratimo Banjaluci njene simbole”, koju su poslali Gradskoj upravi i samom gradonačelniku Igoru Radojičiću.

Iz udruženja “Banjalučani za svoj grad” ističu da su prvenstveno fokusirani na humanitarni rad, kao i na promociju turističke ponude, vjerskog, istorijskog i kulturnog nasljeđa Banjaluke, te promociju održivog razvoja i zaštite životne sredine. Među prvim aktivnostima bila je podjela paketa hrane povodom Vaskrsa porodicama slabijeg materijalnog stanja, a potom i finansiranje ekskurzija za nekoliko osnovaca.

Fontana “živa i zdrava”

Među Banjalučanima već deceniju kruži priča i da “stara” fonatana nije uništena nakon rekonstrukcije parka “Petar Kočić” iz 2006. godine.

Naime, prema ovoj urbanoj legendi ona je “živa i zdrava”, te neokrnjeno preseljena u dvorište jednog visokog političkog funkcionera, gdje se i danas nalazi.

Iako nedorečena i teško provjerljiva priča, ona se poprilično “primila” među građanima, koji je vole prepričavati u neformalnim razgovorima.

(Srpskacafe)