fbpx

Ima li novca za stanove mladih bračnih parova?

Ima li novca za stanove mladih bračnih parova?

Foto: BN

Za satambene kredite Investiciono razvojne banke Republike Srpske aplicirali su mnogi mladi bračni parovi, međutim iako su svi uslovi ispunjeni i ugovori potpisani, novca na računima nema još od decembra prošle godine. Zbog čekanja na isplatu nekima su investitori raskinuli ugovore o kupovini, a neki podnosioci su nakon više od pola godine čekanja, odustali.

Hitno vam vam je potreban stan, ali nemate novca. Odlučite se za kredit za mlade bračne parove u IRB-u, ispunite uslove i potpišete ugovor o zajmu, međutim novca nema. Zbog toga su povučeni brojni zahtjevi, što se može vidjeti na zvaničnoj stranici IRB-a.

Pitanje zašto IRB ne isplaćuje kredite, postavila je poslanik Pokreta za pravdu i red Zagorka Grahovac na sjednici Narodne skupštine.
„Na to pitanje nismo dobili konkretan odgovor, premijer je objašnjavao kako se krediti mogu plasirati i preko komercijalnih banaka te da IRB sredstva dostavlja bankama, međutim na konkretno pitanje da li se radi o nedostatku novca, nije odgovorio, a takođe nismo dobili odgovor čelnika IRB-a, dakle niko se nije od njih oglašavao, tako da je naša sumnja, čini mi se, osnovana, da se radi o nedostatku novca u te svrhe“, kaže Grahovac.

Iz ove ustanove i dalje tvrde da je realizovan veliki broj kredita i da će nastaviti da odobravaju zahtjeve, ali potvrdan odgovor da li su odobreni krediti isplaćeni, nismo dobili.

„Tokom 2024. godine realizovano je 230 stambenih kredita, za šta je sa današnjim datumom odobreno 29,6 miliona KM. Za stambene kredite u 2024. godini planirano je 28,5 miliona KM, čime je plan za ovu namjenu već i premašen. Veliki broj zahtjeva za stambene kredite svjedoči o atraktivnosti ove kreditne linije Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Plan za ovu godinu je premašen, ali će IRB Repubčike Srpske nastaviti da odobrava zahtjeve klijentima koji ispunjavaju propisane uslove, što je u skladu sa politikom IRBRS i vizijom razvoja Republike Srpske“, navode u IRB-u.

Da sve baš i nije kao što kažu u IRB-u, znaju oni koji se bave prodajom stanova. Vlada bi, kako kažu ekonomisti, trebalo da doda sredstava u ovaj fond. Na taj način novac bi usmjerila u ostanak mladih i obrazovanih ljudi na ovim prostorima, što bi značilo i više rođene djece.

„Ja imam situaciju da već šest meseci ne može doći na red na isplatu, zato što nema sredstava. A inače po redosledu je tu, ali jednostavno pritisak je previše veliki, tako da investitori čak više neće da prodaju stanove na sredstva od IRB-a, jer smatraju da je to predugačk rok, u međuvremenu će od šest meseci, mogu doći u situaciju da završe zgradu i da ga prodaju nekome ko ima gotov novac.

Tako da ta situacija će sigurno smanjiti pritisak na IRB, jer investitor ako završi zgradu za godinu i po dana ili dve, ako dođe neko da kupi stan u zadnjih šest meseci pre završetka, onda je praktično besmisleno da ga prodaje na taj način, kad će za to dobiti gotov novac, jer je stan useljiv“, ističe ekonomista i investitor Zoran Pavlović.

Umjesto da olakšava stambeno zbrinjavanje, populaciona politika vladajućih svodi se na govore i neispunjena obećanja. Prinuđeni da čekaju, mladi će ostariti i tako više neće ispunjavati uslove kreditiranja stanova za mlade bračne parove. Šta se događa u IRB-u, javnost ne zna jer se godišnji izvještaji dostavljaju kasno, a nadzorni odbor nije formiran od 2016.

BN