fbpx

Ima li BiH spoljnu politiku?

Dodik Turkovic BHRT

Nove nesuglasice oko vođenja spoljne politike Bosne i Hercegovine dovele su do inicijative za smjenu ministarke Bisere Turković.

Iako su uloge jasne, Predsjedništvo BiH kreira, a ministarstvo sprovodi spoljnu politiku, u praksi svjedočimo pojedinačnim istupima u kojima je bar jedan dio ovog sistema nezadovoljan. Iako se zahtjev za smjenu može tumačiti kao predizborni trik, problem je mnogo dublji jer nepostojanje konsenzusa oko ključnih politika u zemlji traje desetljećima.

Pojedinačni istupi i međunarodna učešća, posjete susjednim i drugim državama, stavovi o pitanjima od ključnog međunarodnog i značaja za pozicioniranje BiH. Često se ove aktivnosti u praksi dešavaju bez konsultovanja ili usaglašavanja. Ključni akteri spoljne politike tako narušavaju ugled zemlje, a stručnjaci se pitaju da li on uopšte postoji.

"Problem je ono što ja smatram da generalno ta neka široka koalicija, koja kreira i drži vlast u BiH, nije nikada pokušala da nađe kompromis i konsenzus o ključnim pitanjima vođenja politike, kako vanjske, tako i unutrašnje. Zbog toga je cijela ova kriza prisutna u BiH", ističe Neven Anđelić, profesor za međunarodne odnose u Londonu.

Uređenje države i kreiranje vlasti zadovoljavanjem kolektiviteta kako bi bila spriječena diskriminacija vode ka nefunkcionalnosti, smatra profesor Anđelić. Gotovo potvrdno ovoj tezi govore riječi člana Predsjedništva Milorada Dodika koji za BHRT kaže da su predstavnici dva konstitutivna naroda u Domu naroda saopštili da ministarka zastupa interese samo jednog naroda. No, da li će se njena smjena i desiti?

"Mi smo rekli svoje. Da li će to formalno biti ili neće, vidjećemo. Ali ako je Dom naroda usvojio tako nešto, to znači- da ima imalo obraza, a nema, ona bi se povukla", kaže Dodik.

Međutim, tumačenja o neustavnom i neusaglašenom djelovanju, Bisera Turković odbacuje. Ovoga puta, putem svog savjetnika.

"Sve aktivnosti, sve izjave, sve inicijative ministrice Turković su u okviru koje su zadali Zakon i strategija vanjeske politike BiH, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH", navodi Tarik Lazović, savjetnik ministarke spoljnih poslova BiH.

Neusaglašenu viziju budućnosti zemlje potkrepljuje stagnacija reformi oko načelno usaglašenih pitanja poput evropskih integracija, smatra profesor Anđelić. Svemu tome, dodaje, kumuju i vanjski faktori poput nesređenih odnosa sa susjednim zemljama i njihovo uplitanje u unutrašnje odnose u BiH.

BHRT