fbpx

Hrvatska zabranila ubijanje napuštenih životinja

Hrvatski sabor je izglasao Zakon o zaštiti životinja kojim se zabranjuje ubijanje napuštenih životinja.

lutalice1

Javnosti najzanimljivija odredba novog zakona je zabrana ubijanja napuštenih životinja i osnivanje najmanje jednog "no kill" skloništa na području svake jedinice regionalne samouprave, u kojem je osigurano najmanje 50 smještajnih mjesta za životinje, a sve jedinice lokalne samouprave obavezne su da učestvuju u finansiranju osnivanja i rada skloništa, navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Zakon predviđa i kontrolu populacije "neželjenih" pasa, kao i bolji nadzor nad uzgojem pasa. Hrvatske vlasti očekuju da će se broj napuštenih pasa smanjiti i da će većina postojećih skloništa moći da prihvati sve napuštene životinje i zadovolji propisane standarde.

Cilj zakona je da se udomi svaka napuštena životinja i obezbijedi odgovarajuća veterinarska njega, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je ocijenilo da je Hrvatska nakon 10 godina dobila Zakon o zaštiti životinja koji je svrstava u evropski vrh brige o životinjama.

U novom zakonu su radi zaštite i dobrobiti životinja propisane dodatne zabrane neodgovarajućeg postupanja prema životinjama.

Tako je, između ostalog, zabranjeno pucanje u životinje bez obzira na vrstu oružja ili sprave za pucanje, osim za potrebe omamljivanja ili usmrćivanja životinja, kao i u svrhu zaštite sigurnosti ljudi i životinja, kao i bacanje petardi na životinje ili drugih pirotehničkih sredstava.

Zabranjeno je i držanje i korištenje divljih životinja u svrhu prikazivanja javnosti, osim u zoološkim vrtovima, i držanje u zatočeništvu medvjeda, osim u zoološkim vrtovima i skloništima.

Novi zakon predviđa i zabranu izlaganja pasa s kupiranim ušima i repovima, sa izuzetkom lovačkih pasa.

Beta