fbpx

Hrvatska ukida PDV na solarne panele

solarna energija 1

Kao dio mjera za suzbijanje inflacije hrvatska Vlada će sniziti stopu PDV-a za solarne panele na 0 posto. 

Ovo je najavio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je u četvrtak rekao da Vlada radi na paketu mjera suzbijanja inflacije i cijena energenata.

Osim smanjenja stope PDV-a na solarne panele, Vlada će pomoći i društvima u vlasništvu lokalne samouprave i poduzetnicima koji imaju problema s ugovorima o opskrbi plinom, piše Indikator.

Takođe, na sjednici Vlade je, između ostalog, usvojena odluka o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanjem kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje.

- Radi se o strateškoj odluci jer udvostručujemo kapacitete LNG terminala na otoku Krku, a ide se i u izgradnju novog plinovoda, sve kako bi se pojačala sigurnost opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj, ali i kako bi se pozicionirali kao lider u novoj raspodjeli karata kada govorimo o energetici u ovom dijelu Europe, izjavio je na sjednici Vlade ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 180 miliona eura, od čega se 25 miliona namjerava uložiti u samo proširenje kapaciteta LNG-a, a 155 miliona eura u proširenje plinovodne mreže.

Za finansiranje ulaganja maksimalno će se koristiti europski novac, uz naravno podršku sredstava iz državnog proračuna.