fbpx

Hoće li Republika Srpska dobiti novi zakon o sprečavanju sukoba interesa

NovacKM

Rukovodstvo SDS-a najavilo je da će predložiti izmjene i dopune Zakona o sprečavanju sukoba interesa, jer je postojeći zakon pun manjkavosti. Da je potreban novi zakon, saglasni su i u vladajućem SNSD-u, ali smatraju da takav zakon treba predložiti Vlada Republike Srpske.

Politički analitičari smatraju da vladajućoj većini ne odgovara uskraćivanje privilegija kadrovima koji rade u njihovom interesu.

Građani su skeptični. Jedan od ispitanika je rekao: "Jedna je funkcija dovoljna ako pošteno odrade". Drugi smatra da "ne može definitivno i da oni to rade zbog para, a ne zato što su sposobni". Treći smatra kako ih "treba ih natjerati da obavljaju funkciju koju imaju kako treba, a za višak".

Ovako građani ocjenjuju sposobnost političara da obavljaju više funkcija. U SDS-u izričiti. Nedopustivo istovremeno obavljanja izvršne i zakonodavne vlasti. Izmjenama zakona mora se spriječiti da jedan političar bude član upravnog ili nadzornog odbora, skupštine, uprave i ovlaštena osoba u javnom preduzeću. A takvih je bezbroj primjera koje ispolitizovane komisije ne sankcionišu, kaže prvi čovjek SDS-a.

"Ne može i ne smije se desiti da porodice i najuži članovi visokih SNSD funkcionera u isto vrijeme preko svojih preduzeća posluju sa budzetom republičkim, pa i lokalnim", stava je Milan Miličević, vršitelj dužnosti predsjednika SDS-a.

U SNSD-u su saglasni da je postojeći zakon pun nedostataka i da Vlada Republike Srpske treba da predloži novi zakon.

"Nespojivost funkcija problem je u hijerarhiji odlučivanja. Jeste problem kada je neko izabrao nekoga kome odgovara i pitanje njegove odgovornosti od strane izvršne vlasti teško je pokrenuti kada je taj neko izabrao izvršnu vlast", stava je SrDjan Mazalica, zastupnik u Narodnoj Skupštini.

Politička volja nije postojala niti će postojati da vladajuća većina pristane da bude uskraćena za privilegije kroz višestruke funkcije, smatra analitičar Mladen Bubonjić.

"To su podobni kadrovi stranački koji obezbjeđuju glasove, to su podobni kadrovi koji služe interesima stranke. Sve što čujemo su populističke najave , opozicija može pokušati i predlagati zakon, ali vlast nikada neće usvojiti", smatra analitičar Bubonjić.

Prema podacima TI, više od 350 funkcionera u Bosni i Hercegovini obavlja više funkcija i u sukobu je interesa. Komisija za sprečavanje sukoba interesa u Republici Srpskoj, kažu, ovakve slučajeve sporo riješava i rijetko ih tretira kao sukob interesa.

"Odbornik u Skupštini grada na čelu javnog preduzeća komisIja je tumačila kao nije u sukobu inzteresa, jer osnivač preduzeća nije Grad već je osnovano u Jugoslaviji. U Doboju zanimljiv primjer da jedno lice obavlja 5-6 funkcija na različitim nivoima vlasti i to naše zakonodavstvo različito posmatra", kažu iz TI.

Predsjednik SNSD-a najavio je prije nekoliko mjeseci ukidanje dvostrukih funkcija članovima SNSD-a, uz napomenu da se neće odnositi na one koji su radili predano, već na one koji, između ostalog, nisu bili aktivni u predizbornoj kampanji.

BHRT