fbpx

Hercegovina kao nova migrantska ruta?

Ilegalni migranti sve više koriste područje Hercegovine kako bi ušli u BiH. Sudeći po broju ulazaka, može se očekivati da ovaj dio postane nova ruta za one koji žele da se domognu Evrope.

1ruta

Od početka godine službenici PU Trebinje našli su 39 osoba za koje se sumnja da su ilegalno prešle granicu. Samo u petak na teritoriji opštine Gacko otkrivene su četiri osobe, za koje se sumnja da su iz Avganistana ilegalno stigle u BiH.

Nekoliko dana ranije, tačnije 28. avgusta, na području iste opštine nađene su četiri osobe koje su stigle iz Crne Gore. Radi se o tri državljanina Maroka i jednom iz Alžira. Takođe u petak na području Bileće otkriveno je šest stranaca koji su ilegalno prešli u granicu, a radi se o pet državljana Kube i jednom Alžircu.

I direktor Policije RS Darko Ćulum nedavno je rekao da je područje Hercegovine interesantno za migrante, što pokazuje podatak o broju uhapšenih u proteklim danima.

– Ovaj broj još nije zabrinjavajući, ali bi mogao da bude – rekao je on.

Otkriveno 311 osoba

1ruta 1

Da je povećan broj ilegalnih prelazaka granice potvrđeno je i iz Granične policije BiH. Po njihovim podacima, tokom godine otkriveno je 311 osoba.

– U većini slučajeva ilegalni migranti otkriveni su na području Trebinja, Bijeljine, Višegrada, Bihaća, Zvornika, Brčkog, Velike Kladuše, a evidentirano je i nekoliko slučajeva u jedinicama Hum, Doljani, Brod i Neum – kažu u GP BiH.

Prije nekoliko dana službenici Jedinice granične policije Brčko sprečili su četiri stranca, koji su rekli da dolaze iz Pakistana, u ilegalnom prelasku. Oni su otkriveni na željezničkom mostu pri ulasku u BiH iz Hrvatske i kod sebe nisu imali nikakve dokumente.

Broj onih koji su stigli iz neke od zemalja visoko migracijskog rizika je 284, a najviše ih je bilo iz Avganistana, Pakistana, Sirije, Alžira, Libije, Iraka. Među onima koji su ilegalno prešli granicu bilo je i onih sa Komorskih ostrva, iz Češke, Albanije, Jermenije, Bangladeša…

Zloupotreba bezviznog režima

Međutim, po saznanjima domaćih bezbjednosnih agencija, ali i međunarodnih organizacija, Bosni i Hercegovini trenutno ne prijeti masovniji dolazak migranata.

Ipak, obzirom da u Srbiji i Makedoniji već duže vreme boravi veliki broj onih koji su “zaglavljeni” na balkanskoj migracionoj ruti, nije isključena mogućnost da će neki pokušavati da nađu alternativne rute prema Evropi, a koje mogu uključivati i tranzit preko BiH.

– Slučajevi evidentirani u 2017. godini ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracionog rizika u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama nastoje da koriste teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU – ističu u GP BiH.

Konstantno se evidentiraju i drugi načini kako stranci pokušavaju da preko BiH odu Evropu. Tako neki državljani Turske zloupotrebljavaju bezvizni režim sa BiH nastojeći da, nakon legalnog ulaska, ilegalno nastave putovanje dalje.

Zbog većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora kamiona za krijumčarenje migranata, Granična policija je privremeno uvela pojačanu kontrolu i obaveznog pregleda svih teretnih vozila koja ulaze iz Srbije i Crne Gore.

(EuroBlic)