fbpx

Haos na ulicama Skoplja, povrijeđeni policajci (VIDEO)

1skoplje haos

U protestima ispred zgrade makedonskog Sobranja u Skoplju, povrijeđeno je najmanje sedam policajaca, dok su tri osobe privedene.

Kako navode mediji, intervenisala je i Hitna pomoć zbog povrijeđenih osoba. Zasad, međutim, nema informacija koliko je ljudi povrijeđeno.

Medicinski tim je reagovao po zahtjevu policije.

Makedonska agencija je izvijestila da je policija suzavcem rastjerala demonstrante ispred Sobranja.

Učesnici demonstracija u Skoplju, koji se protive potpisivanju sporazuma Grčke i Makedonije o imenu bivše jugoslovenske republike, zasuli su šok bombama, pirotehničkim sredstvima i kamenjem policiju koja je uzvratila suzavcem.

Protesti, organizovani preko društvenih mreža, održani su zbog nezadovoljstva sporazumom o rješavanju grčko-makedonskog spora oko imena.

Okupljeni građani su pokušali nasilno da probiju kordon policije i uđu u zgradu parlamenta, uzvikivajući “Makedonija, ne damo ime” i pjevali patriotske pjesme.

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum o rješavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su danas u mjestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dvije zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Tom činu prisustvovao je i posrednik UN Metju Nimic, kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rozmari di Karlo, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johanes Han.

Atina i Skoplje su, nakon dvije i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Sjeverna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Sporazum treba još da potvrde parlamenti dvije zemlje, a u Makedoniji i građani na referendumu.

(Tanjug)