fbpx

Guardian: Dodik oprema policiju za obračun sa narodom i opozicijom!?

1gardian

Republika Srpska ponovo je tema svjetskih medija zbog informacije da se policija Republike Srpske naoružava dugim cijevima. Tako je uticajni britanski The Guardian objavio priču da MUP RS kupuje dvije i po hiljade automatskih pušaka, što izaziva zabriutost u već podijeljenom društvu kakva je RS, ali i u regionu. 

“Oružje dolazi u vrijeme kada je dugoročna stabilnost BiH pod znakom pitanja”, navodi list i dodaje da nacionalističke partije drže čvrsto vlast u svojim odvojenim feudima, korupcija je rasprostranjena, a zemlja ima najveću zvaničnu stopu nezaposlenosti mladih u svijetu.

1gardian 1

Autor teksta podsjeća da je ranije ovog mjeseca, Evropska komisija predstavila novu strategiju za region, “nudi put ka članstvu u EU, ali je ostalo nejasno kako Bosna i Hercegovina može prevazići svoje duboke strukturne probleme”. 

Tako Džulijan Borger navodi da srpski aktivisti civilnog društva, vlasti u Sarajevu i zapadne diplomate vjeruju da će nova, teško naoružana policijska jedinica biti korištena za separatističke težnje lidera Srba Milorada Dodika - da učvrsti svoju poziciju i zastraši svoje političke protivnike pred oktobarske izbore. 

U tom tekstu se navodi i da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio da će MUP RS kupiti naoružanje i da je to u sklopu borbe protiv terorizma.

The Guardian navodi da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izrazio zabrinutost zbog naoružanja policije RS.

"Ja bih zemlju sa što je manje moguće oružja. Ako jedna strana dobije ove vrste oružja, onda će ih druga strana željeti još više", rekao je on. 

The Guardian navodi i riječi jednog neimenovang diplomate iz Sarajeva koji je rekao da je policija Federacije BiH nedavno kupila nekoliko stotina dugih cijevi, ali da najveći dio policije u kantonima u Federaciji BiH nosi samo ručno oružje. 

Incko je rekao da je policija u njegovoj rodnoj Austriji ima samo 400 dugih cijevi u cijeloj zemlji. 

"Normalna policija ih ne treba", rekao je on. 

Uticajni britanski list ponovo podsjeća da su se pripadnici paravojne grupe “Srbska čast”, koje su obučavali ruski instruktori, bili  na ulicama Banjaluke.

"To je organizacija nabildanih mišića i njih vlast u RS koristi da prijeti i zastrašuje građane u RS", rekao je Aleksandar Trifunović, novinar. 

The Guardian takođe navodi da bi u aprilu u nekadašnjoj kasarni u Zalužanima kod Banjaluke trebalo da se otvori veliki antiteroristički centar, te da je ministar policije RS Dragan Lukač 2015. godine u Moskvi potpisao sporazum prema kojem bi obuku u tom centru vršili ruski instruktori. 

Jedan, neimenovani, zapadni diplomata u BiH rekao je britanskom listu da nema čvrstih dokaza da Rusi uspostavljaju obavještajni čvor u BiH, ali pažljivo prate situaciju u vezi sa ovim dešavanjima.

(BN)