fbpx

Gradonačelnica Barcelone: Katalonski pokušaj otcijepljenja je katastrofa

5ada colau

Gradonačelnica Barcelone u subotu je optužila smjenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta da je stvorio "katastrofu" insistiranjem na otcijepljenju te regije od Španije.

Samo nekoliko sati prije nego što bi trebala prisustvovati mitingu u katalonskoj prijestonici koji organiziraju secesionističke grupe, gradonačelnica Ada Colau žestoko je kritikovala "neodgovorno" ponašanje Puigdemonta i njegovih istomišljenika koje je stvorilo političku krizu u Španiji.

- Oni su isprovocirali napetosti jednostranom objavom nezavisnosti koju većina građana ne želi. Oni su prevarili građane radi vlastitih interesa - izjavila je Colau na sastanku s članovima njene stranke.  

Katalonski poslanici proglasili su 27. oktobra nezavisnost regije nakon što je na referendumu izglasano otcijepljenje od Španije.

Regija je, međutim, duboko podijeljena u vezi s tim pitanjem, a protivnici nezavisnosti tvrde da su referendum 1. oktobra, koji je španski Vrhovni sud proglasio neustavnim, bojkotovali oni koji su protiv optcijepljenja.

I sama Colau je protiv nezavisnosti, ali tvrdi da podržava slobodan zvanični referendum o tom pitanju.

Secesionističke grupe u Barceloni pozvale su na masovne proteste u Barceloni u subotu protiv hapšenja nekoliko bivših katalonskih zvaničnika, koje je smjenila centralna vlada nakon objave nezavisnosti, prenosi AFP.

(Fena)