fbpx

Građani u stalnoj opasnosti: U BiH još nije uklonjeno oko 80.000 mina iz rata

6mine

Bosna i Hercegovina je najpogođenija država minskim problemom u Evropi. Stoga je Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, uputio apel stanovništvu da ne ulazi u obilježena i minski sumnjiva područja.

U saopćenju BH MAC-a se navodi da je od 1996. godine do danas kroz operacije netehničkog izviđanja vraćeno je 3140 km2. Trenutna veličina sumnjive opasne površine u BiH iznosi 1.061,32 km2 ili 2,1 posto.

U BiH je još uvijek zaostalo oko 75.000 - 80.000 mina. Minski problem prisutan je u 129 općina/gradova, odnosno 1.398 ugroženih mjesta. Kontaminiranost minama/ESZR direktno utiče na sigurnost oko 545.603 stanovnika, odnosno 15 posto od ukupnog broja stanovnika BiH. 

Deset najugroženijih općina u BiH su Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš.

U poslijeratnom periodu u BiH je od mina stradalo 1.756 osoba, od čega 613 osoba smrtno. Od toga su 185 žrtava bile žene (11 posto), a 250 žrtava su bila djeca (14 posto). Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH je stradalo 127 deminera, od čega 51 deminer smrtno. U 2017. godini stradalo je sedam osoba, od čega tri osobe smrtno. U 2018. godini nije bilo minskih nesreća.

Strategijom protuminskog djelovanja 2009-2019.godina rješavanje minskog problema u BiH predviđeno je do 2019. godine. Realizacijom Strategije od 2009-2016. godine, u domenu vraćanja sumnjive opasne površine krajnjim korisnicima je na nivou od 50 posto (vraćena 593 km2). Strategiju neće biti moguće realizovati u roku, a kako je navedeno, razlog leži u nedostatku finansijskih sredstava.

- U periodu 2009-2016. godina osigurano je 50 posto (334,4 miliona KM). Iz domaćih i donatorskih izvora osigurana su sredstva u planiranom obimu (51-49 posto), dok iz dodatnih izvora BiH sredstva nisu izdvajana. Usljed nedostatka finansijskih sredstava prosječna iskorištenost akreditovanih resursa za operacije humanitarnog deminiranja iznosila je 30 posto – ističu iz BH MAC-a.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo prijedlog izmjena i dopuna Zakona o deminiranju u Bosni i Hercegovini te je u toku pokretanje procedure u Parlamentarnoj skupštini BiH. U 2017. godini započete su pripreme na realizaciji projekta "Opšta procjena minsko sumnjivog područja u BiH 2018-2019" koji se finansira grant sredstvima Evropske Unije u iznosu od 900.000 eura, a implementirat će ga BH MAC, Oružane snage BiH i Norveška narodna pomoć (NPA) u periodu 2018-2019 godina.

U saradnji Ženevskog centra za humanitarno deminiranje (GICHD) i BH MAC-a izrađen je nacrt Strategije protivminskog djelovanja BiH 2018-2025, izvršene su izmjene i dopune Strategije i njeno usvajanje se očekuje u drugom kvartalu 2018. godine.

U saradnji sa Jedinicom za podršku implementaciji Otavske Konvencije (ISU) iz Ženeve, Centar za uklanjanje u BiH je pripremio Nacrt privremenog zahtjeva za produženje po članu 5. Otavske Konvencije koji je BiH dostavila krajem marta.

- Bosna i Hercegovina traži produženje za dvije godine, za period od 1. marta 2019. do 1. marta 2021. godine, što ujedno znači da BiH mora imati spreman novi zahtjev do 31. marta 2020. godine - navodi se u saopćenju BH MAC-a.

Povodom 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, Federalna uprava civilne zaštite, kao vladina organizacija koja se, između ostalog, bavi i humanitarnim deminiranjem na području FBiH, i ove godine se pridružila godišnjoj kampanji # TogetherAgaistMines (Zajedno protiv mina) s ciljem podizanja globalne svijesti o problemima koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata. Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD) kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite će u srijedu, 4. aprila, na postavljenoj simuliranoj minski rizičnoj površini i deminerskom radilištu na platou ispred SCC-a (Sarajevo City Center) u Sarajevu, od 10,00 do 15,00 sati demonstrirati način rada u humanitarnom deminiranju, a kroz video klipove snimljene tokom operacija deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava koje je realizovala FUCZ i izložbu opreme i alata koji se koriste u ovim operacijama prezentovati svoj rad.

Ova aktivnost namijenjena je podizanju svijesti najšire populacije o problemu kontaminacije minama i teškoćama povezanim sa njenim uklanjanjem i stvaranjem sigurnog okruženja.

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utiču na živote miliona ljudi. Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života, a gotovo 20 muškaraca, žena i djece svakodnevno bude ubijeno ili osakaćeno. Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim stepenom zagađenja minama, život stanovnika je u stalnoj opasnosti, a demineri Federalne uprave civilne zaštite svakodnevno rade na čišćenju minskih polja, uklanjanju i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava.

Faktor