fbpx

Građani Srpske muku muče sa trgovcima: Jedna cena na polici, a na kasi veći račun

LA k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWlRJN01EQV8vZjRlZjU0MzFmNmYzY2NhMjkwNDM5Nzc2NzViYzViYjkuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Kad je riječ o kršenju njihovih potrošačkih prava, građani Srpske najviše se žale na neprihvatanje reklamacija od strane trgovaca za tehničke proizvode, odjeću, obuću, te duple cijene za jedan te isti proizvod.

To nije rijetka pojava u marketima, gdje su neusklađene cijene na policama i na kasi, tako da nikad nisu načisto koji proizvod koliko košta.

Ipak, kako potvrđuju u udruženjima koja se bave zaštitom potrošača, najviše pritužbi dobijaju na račun kvarenja u garantnom roku bijele tehnike i malih kućanskih aparata.

– Problem je što se bijela tehnika koja nije jeftina, kvari u garantnom roku, na šta potrošači reaguju. Potrošač je dužan da nakon kupovine proizvoda sačuva račun, ili ga kopira i ovjeri, kao i ispunjenu garanciju, što je dovoljno da bude zaštićen i da može dobiti novi ili servisirani proizvod, odnosno novac nazad. Potrošači se u posljednje vrijeme posebno žale da su dovedeni u zabludu, jer se pod logom jednog proizvođača prodaje bijela tehnike proizvedena u potpuno drugoj zemlji – kaže izvršna direktorka trebinjskog Udruženja potrošača “Oaza” Nedeljka Ilijić.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača “Reakcija” saopštili su da su se prigovori kupaca lani u velikoj mjeri odnosili na neusklađenost cijena na policama i na kasi.

– Nisu bili rijetki slučajevi da je jedna cijena pisala na polici, a na kasi se obračunavao i naplaćivao uvećani iznos. Apelujemo na kupce da koriste svoja zakonska prava, informišu se o njima i na taj način se zaštite. Potrošači treba da postupe po prvom koraku u rješavanju potrošačkih prava, i to upisom u knjigu reklamacija kod trgovca. Uprava trgovine dužna je da odgovori u roku od osam dana, kako to i propisuje Zakon o zaštiti prava potrošača RS – naglasili su u ovom udruženju i dodali da se mnogo prigovora odnosu i na isporuku toplotne energije, te usluge telekomunikacionih operatera i javnog gradskog prevoza, i to najviše na račun i cijenu usluge, piše srpskainfo.com, portal “EuroBlica”.

Na osnovu reklamacija u kojima su potrošači tražili zaštitu svojih prava, republička tržišna inspekcija je lane objavila 144 kontrole, a u 102 slučaja utvrđeno je da su žalbe bile opravdane.

U Inspektoratu RS kažu da je u toku same kontrole 81 reklamacija uvažena i riješena na licu mesta, dok su ostale riješene nakon naređenih upravnih mjera. U 40 kontrola utvrđeno je da reklamacije potrošača nisu bile opravdane.

– Potrošači su se najčešće žalili na neprihvatanje reklamacija od strane trgovaca za tehničke proizvode, odjeću, obuću, ekonomske usluge i slično – kaže portparol Dušanka Makivić.

Iz Inspektorata RS apeluju na građane da se obrate instituciji u svakom slučaju kada smatraju da su im prava na bilo koji način uskraćena.