fbpx

Funkcije u Vladi RS već podijeljene: SNSD daje mandatara, DNS-u utješna nagrada

1vlada kombinacije

SARAJEVO, BANJALUKA - Kao i nakon prošlih opštih izbora u BiH, stranke iz Republike Srpske koje su dobile povjerenje građana počele su da se otimaju i svojataju mjesto premijera, a kako stvari sada stoje biće slična situacija kao i prije četiri godine, odnosno novu Vladu RS sastaviće mandatar iz SNSD-a, iako je to mjesto "obećano" DNS-u.

Jutro poslije izbora, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da će sljedeću Vladu Republike Srpske sastaviti kadar ove stranke, a to je rekao još nekoliko puta i tokom kampanje i prije izbora, međutim dan nakon njih stigao je i odgovor iz DNS-a gdje su rekli da će upravo njihov kadar biti mandatar.

"Ljudi su slušali šta smo govorili u kampanji jer su bili zainteresovani za naš program. Oni su rekli da bi podržali DNS i predsjednika Vlade iz DNS-a. DNS nema razloga da to što je rekao mijenja. Da smo doživjeli slab rezultat, onda bismo imali razloga da razmislimo", rekao je Marko Pavić, predsjednik DNS-a, naglašavajući da će prvo razgovarati sa starim koalicionim partnerima, te da ni sa kim drugim neće razgovarati.

Ono što je činjenica jeste da su u odnosu na prošle izbore stranke koje su tada formirale vlast, a to su SNSD, DNS i SP, danas, nakon izbora, u daleko komotnijoj poziciji. Prije četiri godine ove partije vlast su formirale tek nakon afere "Papak", odnosno poslije prelaska dvojice poslanika opozicije u njihove redove, a danas ove tri partije imaju komotnu većinu.

Prema sadašnjim rezultatima, stranke koje danas čine vlast imaće sigurnih 48 poslanika, a možda i više, što je za šest više od neophodna 42 glasa u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Pored ove tri stranke, koje su u koaliciji, gotovo je sigurno da će u vlast ući i Ujedinjena Srpska, što će prema nezvaničnim informacijama sasvim sigurno oslabiti poziciju Socijalističke partije, jer će u tom slučaju i bez njih, odnosno njihovih poslanika biti moguće formirati vlast. Kako tvrde dobro upućeni u politička zbivanja u RS, nakon izbora ne treba isključiti ni mogućnost da nekoliko poslanika sadašnje opozicije napusti svoje partije i prikloni se vladajućim strankama, što potvrđuju i iskustva nakon ranijih izbora.

Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da je fotelji mandatara u ovom trenutku najbliži Zoran Tegeltija, aktuelni ministar finansija Republike Srpske, ali da to još nije sigurno te da u ovom trenutku o premijeru još nije ozbiljno razgovarano. Ono što je sigurno, prema tvrdnjama iz nekoliko izvora, je da će mandatar za sastav nove Vlade RS biti sigurno iz SNSD-a, te da će DNS za utjehu dobiti vjerovatno mjesto predsjednika Narodne skupštine RS, a moguće i da njihov kadar, ukoliko svi ostanu na okupu, bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Ono što je sigurno jeste da će u vlasti na nivou BiH, barem zasad, biti SNSD sa svojim partnerima iz Republike Srpske, kao i SDA, te da će predsjedavajući Savjeta ministara BiH biti Srbin.

(Nezavisne)