fbpx

Evropu bi mogao zapljusnuti novi izbjeglički talas

5talas

Sirijske izbjeglice bi ponovo mogle krenuti ka Evropi u talasima ako programi humanitarne pomoći u pet susjednih država, gdje ih najviše boravi, ne budu imali održivo finansiranje, upozorile su Ujedinjene nacije.
 
Komesarijat UN-a za izbjeglice je objavio detalje 4,4 milijarde dolara vrijednog programa pomoći za 5,3 miliona sirijskih izbjeglica koje žive u Turskoj, Libanu, Iraku, Jordanu i Egiptu. Agencija koja je prikupila samo polovicu od neophodne pomoći za 2017. godinu, mora dobiti međunarodnu pomoć, rekao je Amin Awad, direktor Komesarijata UN-a za izbjeglice za Srednji istok i sjevernu Afriku, javlja agencija Reuters.  

Naveo je nekoliko razloga zbog kojih bi Evropu mogao zapljusnuti novi izbjeglički val.

- Veliki je broj izbjeglica, situacija u regiji je nestabilna, a ako ne bude pomoći, te izbjeglice postaju preveliki teret za zemlje domaćine - rekao je Awad.

Dogovor EU i Turske je zaustavio glavni izbjeglički val iz 2015., ali sve manje humanitarne pomoći ponovo pravi probleme.

- Nismo u mogućnosti osigurati osnovne uvjete za život u izbjegličkim kampovima, vodu, gorivo, pokrivače, šatore... Ljudi žive u otvorenim objektima. Turska i Liban su najveći donatori, oni im pružaju utočište, ali ne dolazi međunarodna pomoć. Zato moramo biti spremni na posljedice – rekao je čelnik UN-ove agencije.

(Fena)