fbpx

EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI Osnovci savladali saobraćajne propise

3mobilnost

U okviru „Evropske sedmice mobilnosti“, na Trgu Krajine danas je održana obuka najmlađih učesnika u saobraćaju uz dodjelu prigodnih nagrada, koje su uručili predstavnici gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

-Grad Banja Luka se aktivno uključio u obilježavanje „Evropske sedmice mobilnosti“, a jedna od planiranih aktivnosti za ovu sedmicu jeste i današnja obuka najmlađih učesnika u saobraćaju koji treba da nauče kako ispravno voziti bicikl – kazala je Jelena Pavlović iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve i dodala da su na poligonu spretnosti učestvovali učenici iz osnovnih škola „Georgi Stojkov Rakovski“ i „Ivo Andrić“, a prigodne poklone obezbijedio im je Grad i „Sport Vision“.

Kako je istakla, sve ove aktivnosti su u cilju promocije urbane mobilnosti i alternativnih vidova prevoza.

-Cijela Evropa pokušava da se javni prostori vrate građanima, pješacima i biciklistima, a ne da nam javne prostore preuzimaju automobili. Banja Luka je jedan od 2.500 gradova, koji se aktivno uključio u ovu akciju i zaista ćemo pokušati tokom cijele sedmice da stavimo naglasak na urbanu mobilnost i alternativne vidove saobraćaja – naglasila je ona.

Kako je najavila, „Evropska sedmica mobilnosti“ završava u subotu, 22. septembra kada će biti održana biciklijada, na kojoj se očekuje veliki broj učesnika.

-Taj dan, od 12 do 17 časova naš „Bajk šering“ za sve registrovane korisnike biće besplatan – istakla je Pavlovićeva.

Uz ovaj sistem automatskog iznajmljivanja bicikala, Grad je u posljednje dvije godine proveo više aktivnosti u oblasti održivosti i urbane mobilnosti, poput popločanja pješačke zone, uvođenja punjača za električne automobile i panoramskog mini busa za Banj brdo.

Pored službi Grada, u organizaciji događaja „Evropske sedmice mobilnosti“ u Banjoj Luci učestvuju i Savez opština i gradova RS, njemački GIZ, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Centar za životnu sredinu i Udruženje „Banjalučka kritična masa“.

(Banjaluka.net)