fbpx

Eskobar: Želimo dogovor Beograda i Prištine što prije, kao i zapadni Balkan u EU

Gabrijel Escobar SC

Specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Gabrijel Eskobar (Escobar) u razgovoru za "Euronews Srbija" rekao je da je zadovoljan održanim razgovorima te da mu se dopao sadržaj diskusije.

Eskobar je naglasio kako ne postoji nikakav formalni rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali da je želja da proces bude okončan što je prije moguće.

Posvećenost EU ka proširenju
- Voljeli bismo dogovor što je prije moguće. Da ga imamo sutra, prihvatili bismo ga sutra. Ako su potrebne dvije godine, onda dvije godine. Ali moramo da se krećemo brzo, jer svaka konfrontacija koju vidimo između Kosova i Srbije je sve opasnija.

Posljednja, spor oko barikada je mogla da bude nasilna i zato hitno moramo da radimo na tome. Ono što želim da vidim na kraju procesa je posvećenost Evropske unije proširenju na zapadni Balkan i zemlje zapadnog Balkana pravo na putu integracija u Evropsku uniju u razumnom periodu. Pod razumnim, ne mislim dvadeset godina. Mislim mnogo ranije - rekao je Eskobar za "Euronews Srbija".

On je podsjetio kako je dijalog koji se vodi proces pod pokroviteljstvom Evropske unije, oni su ti koji pregovaraju, pozivaju strane, razrađuju finalne detalje aneksa prijedloga.

- Stoga ne želim da govorim u njihovo ime, ali želim da kažem da u potpunosti podržavamo proces i podržavat ćemo da Srbija i Kosovo na najbolji mogući način načine konkretne korake - ističe Eskobar.

Kontekst rusko-ukrajinskog rata
Na pitanje zbog čega je sve ubrzano s obzirom na to da konflikt traje decenijama i zašto na stolu više nije rješenje dvije njemačke on podsjeća na rusko-ukrajinski rat.

- Ovdje imamo kontekst rusko-ukrajinskog rata. Ponovo govorimo o teritorijalnoj bezbjednosti Evrope i pravoj pretnji bezbjednosti Evrope.

I u srcu Evrope imate zamrznuti konflikt, koji, kako se ispostavlja, nije tako zamrznut. Potrošili smo veoma mnogo vremena pregovarajući o tablicama, ličnim kartama i barikadama tokom posljednjih godinu dana. Tu energiju, novac i vrijeme je trebalo da posvetimo podršci Ukrajini - naveo je Eskobar.

Na pitanje u čemu vidi rješenje spora, Eskobar ponavlja - evropske integracije.

- Iz naše perspektive, glavna tačka su evropske intergracije i rušenje barijera između država na zapadnom Balkanu. Već se dosta govori o tome.

Da imamo jedinstveni sistem registarskih tablica za cijeli zapadni Balkan, ne bismo imali ovaj spor. Da imamo stvaran benefit za ljude u Srbiji, gdje mogu da mogu da promjene svoje lične karte i registarske tablice u nešto što je u skladu sa evropskom normom, gdje bi Evropa prihvatila vaše lične karte da prolazite kroz EU prelaze na aerodromima i da vaš automobil ide u EU kolonu, kako ne biste čekali šest sati da stignete u Grčku tokom ljeta. To je tip rješenja koja predlažemo. To je suština - izjavio je Eskobar.

Kriza u regionu
Odgovarajući na pitanje da li je rješenje moguće bez toga da Srbija formalno prizna Kosovo ponavlja da rješenje nije moguće ako se nastave ove krize u regionu.

On izražava uvjerenje da sve zemlje regiona međusobno treba da se priznaju "jer je ono što definiše zapadni Balkan nevjerovatan ekonomski potencijal koji ima koji je uvećan kada radite zajedno".

Eskobar nije uvjeren da nijedan srbijanski političar neće prihvatiti priznavanje Kosova. On je konstatovao da se već zakasnilo s formiranjem zajednice srpskih općina.

Na konstataciju da SAD podržavaju Kosovo godinama Eskobar reaguje opaskom da podržavaju i Srbiju.

- Vidite, naša podrška, za sve zemlje regiona je veoma duboka. Nije riječ samo o Kosovu. Podržavamo dublje odnose između SAD i Srbije. Zalažemo se za približavanje naših zemalja u polju bezbednosti, vojske i ekonomskog sektora.

Tokom naredne godine, vidjet ćete mnogo više aktivnosti između SAD i Srbije u tom bilatelarnom smislu. Naša podrška regionu je veoma veoma jaka - naglasio je Eskobar.

Eskobar smatra da bi sve države u Evropi trebalo da uvedu sankcije Rusiji.

- Napori NATO da podrži nezavisnost i suverenitet Ukrajine i napori SAD i EU da humanitarno i ekonomski pomognu situaciju u Ukrajini su naš najviši prioritet.

Nadamo se da će sve zemlje u Evropi to vidjeti na isti način. Srbija ima važan izbor pred sobom, i to može da signalizira sankcijama - poručio je Eskobar za "Euronews Srbija".

Avaz