fbpx

Escobar: Ishod dijaloga Kosova i Srbije još daleko

Escobar Avaz

 Foto: Avaz

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabriel Escobar izjavio je da je ishod dijaloga Kosova i Srbije još daleko i da je potrebno mnogo rada do postizanja sporazuma dvije strane.

On je nakon susreta premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za TV Kanal 10 izjavio da će danas iznijeti detalje o sastanku u Briselu i zaključcima koji su doneseni, odbijajući govoriti konkretno o detaljima.
Escobar je jučer imao odvojene susrete sa Kurtijem i Vučićem i s njima razgovarao o postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Šef evropske diplomatije Josep Borrel poručio je, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije i premijerom Kosova, da su se Vučić i Kurti dogovorili da nisu potrebni novi razgovori u vezi sa prijedlogom Evropske unije.
Kosovski premijer izjavio je nakon jučerašnjih sastanaka da je bio spreman potpisati sporazum, ali da je druga strana to odbila.
Vučić je, s druge strane, rekao da evropski prijedlog nije bio tema susreta, već implementacioni plan i ispunjavanje ranije potpisanih dogovora.
Vučić je najavio da će se razgovori Beograda i Prištine nastaviti. Obje strane će razgovarati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom u sklopu priprema za naredni susret koji bi trebalo da se održi 18. marta, na teritoriji Sjeverne Makedonije, gdje će Borrell tada biti u posjeti.

Predsjednik Srbije je rekao i da u EU do 23. i 24. marta, kada se održava Evropsko vijeće, imaju na dnevnom redu izvještaj da li su Beograd i Priština bilo šta postigli, i u skladu sa tim će se odnositi prema evropskim integracijama dvije strane.

N1