fbpx

Erdogan: Želimo punopravno članstvo u EU, druge opcije nisu dovoljne

5stayelimo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je prijedloge za partnerstvo s EU, insistirajući da je jedina opcija samo punopravno članstvo u Uniji.
 
Tokom Erdoganove posjete Parizu u januaru francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da bi bilo licemjerno reći da se može ostvariti napredak po pitanju članstva Turske u EU, iznoseći ideju o mogućem partnerstvu.

 
"EU mora da održi svoja obećanja Turskoj. EU blokira pristup pregovorima i sugeriše da smo mi uzrok nedostatka napretka. To nije fer, isto tako kao što neke zemlje iznose druge opcije umjesto partnerstva. Želimo puno članstvo. Druge opcije nisu dovoljne", rekao je Erdogan italijanskom listu La Stampa pred njegov dolazak u Rim.
 
On je ukazao na važnu ulogu njegove zemlje u smanjenju priliva migranata u Evropu, što je, kako je rekao, donijelo "bezbjednost i stabilnost" kontinentu.
 
Turska je pristupne pregovore sa EU počela u oktobru 2005. godine. Međutim, od 35 poglavlja neophodnih za ulazak u EU, Turska je otvorila 16, a samo je jedan zatvorila.
 
Nijedno poglavlje nije otvoreno od kada su otvorena finansijska i budžetska pitanja u junu 2016. godine.
 
Erdogan će se tokom boravka u Italiji sastati sa italijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom. On će biti i prvi turski predsjednik u posjeti Vatikanu u proteklih 59 godina.
 
Erdogan će zahvaliti papi Franji koji se suprostavio odluci predsjednika SAD Donalda Trumpa da Jerusalem prizna kao prijestonicu Izraela.

 
(Srna)