fbpx

Ekvador: Assangeu i dalje nije dozvoljen pristup internetu

assange epa 5

Assangeu je pristup internetu onemogućen zbog komentara na društvenim mrežama o hapšenju katalonskog političara.

Ministrica vanjskih poslova Ekvadora Maria Fernanda Espinoza izjavila je da nije određen datum da se osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu omogući prisutup internetu u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gdje je pronašao utočište 2012. godine.

Vlada Ekvadora ukinula je u martu Assangeu mogućnost da se priključi na internet, nakon što je on objavio poruke na društvenim medijima u kojima je osudio hapšenje katalonskog separatističkog političara.

"U nekoliko prilika on se saglasio da ne interveniše u unutrašnju politiku zemalja treće strane i, nažalost, nije ispunio svoje obećanje, tako da za sada njemu nije dozvoljeno da ima pristup internetu", rekla je Espinoza za AP.

Istraga zbog napada

To, naglasila je, nije pitanje cenzure.

Ekvador je Assangeu dao azil, nakon što je osnivač WikiLeaksa zatražio sklonište u ambasadi kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je bio pod istragom zbog navodnog seksualnog napada.

Švedska je, u međuvremenu, odbacila slučaj, ali bi Assange mogao da bude uhapšen u Velikoj Britaniji jer se nije pojavio na sudu nakon što mu je izrečena kaucija.

On, takođe, strahuje od mogućnosti da bude izručen SAD-u zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata američkog State Departmenta.

Izvor: Agencije