fbpx

Ekonomske reforme dogovorili za 15 minuta?

2dogovor

Na sigurno najkraćoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta u istoriji, partneri su za 15 minuta usaglasili program ekonomskih reformi od 70 strana, zajedno sa tekstom novog Zakona o doprinosima.

Sindikat ipak nije dao zeleno svjetlo na prednacrt budžeta, što nikoga od prisutnih nije spriječilo da nastave pregovore.

– Dva su sindikata dostavila pisani stav da ne podržavaju budžet, a dva nemaju nikakav stav, govorim o sindikatu MUP-a i uprave – rekla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Sindikalci su izboksovali veću naknadu i dužinu primanja naknada za nezaposlene i to od radničkog doprinosa. Koliko će biti povećanje, kažu, utvrdiće naknadno kroz nove pregovore. Imali smo konstukrivnu i radnu 15-minutnu atmosferu, pohvalio se prvi čovjek poslovne zajednice. I on je zadovoljan obećanjima Vlade za naredne tri godine.

– Dogovorili smo da od osamnaeste godine na zaposlene radnice doprinosi i porezi se umanjuju za dvadeset posto, devetnaeste još za 40 odsto, a dvadesete godine da porezi i doprinosi odnosno ukupan trošak trudnica pada na teret Fonda dječije zaštite – rekao je Dragutin Škrebić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Poslodavci su dobili obećanje o ukidanju dijela poreza na dobit koji reinvestiraju u novi ciklus proizvodnje. Uspjeli smo da se dogovorimo oko politika koje ćemo provoditi, kaže ministar Tegeltija. Za ostalo, kaže, djelimično je kriva i Vlada Srpske.

– Žao mi je što sindikati javnog sektora nisu podržali i dali saglasnost na ovaj budžet jer mislim da nije bilo razloga da se to ne desi. Propust Vlade je to što nisu održane konsultacije pojedinačno sa svakim sindikatom javne uprave – kazao je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

O novoj najnižoj plati socijalni partneri će raspravljati sljedeće sedmice. Sidikat traži 417 maraka ili pola od prosječne plate u Srpskoj. Uskoro se očekuju i pregovori o opštem kolektivnom ugovoru.

(ATV)