fbpx

Vrijeme praznika, a novčanici tanki

Vrijeme praznika, a novčanici tanki

Foto: Gocompare

Vrijeme je praznika, vrijeme koje najčešće mnogi provode u krugu porodice, uz tradicionalni praznični ručak.No, praznična trpeza mnogima je opterećenje, za novčanike jer su sve prazniji, a cijene hrane i pića sve veće. Iako, tradicija i običaj nalažu jedno, mogućnosti mnogih ipak su nešto drugo. Možemo li priuštiti, prazničnu trpezu ili nam je ona postala luksuz?

No, praznični ugođaj neće imati mnogi. Cijena potrošačke korpe za jednu četveročlanu porodicu u prosjeku iznosi oko tri hiljade maraka. Mjesečna primanja, onih koji ih imaju, često nisu dovoljna za namirnice na mjesečnom nivou, piše BHRT.

EDIN PAŠIĆ, Udruženje potrošača KS

"Živimo u takvoj državi u kojoj jednostavno ima previše socijalnih slučajeva kojima je tako teško da sebi priušte veselje u bilo koje doba godine."

GORDANA BULIĆ, Udruženje "Klub potrošača" TK

"Veliki broj naših građana živi praktično na ivici siromaštva i sasvim sigurno je da su građani BiH među najsiromašnijim u Evropi. Svi se pribojavaju dužine januara i kada će doći ponovo primanja krajem januara i kako preživjeti ovaj mjesec."

MURISA MARIĆ, Udruženje građana "DON" Prijedor

"Potrošačka korpa je još od 2020. drastično povećana i nešto što je samo jedna korpa želja mnogih građana u BiH. Nažalost naša primanja mogu da zadovolje samo neku trećinu potrošačke korpe koja je danas dosekla cifre do tri hiljade maraka."

Provjerili smo kakve su cijene osnovnih, ali za praznični ugođaj bitnih namirnica u marketima. Među najskupljim zasigurno je meso, kilogram teletine oko 25 maraka, a za npr. faširano treba izdvojiti oko 15 maraka po kilogramu.

Majoneza, krastavice, masline,mješavina za rusku salatu, sir, suho meso.Za mezu koja je neizostavan dio gotovo svake praznične trpeze ove godine biće potrebno izdvojiti oko 50 konveritiblnih maraka.

Uz dobru hranu ide i desert, ali i piće, što je dodatni trošak.

SANEL HALILBEGOVIĆ, profesor bankarstva i finansija

"Ono što mene plaši je da si mi ne priviknemo na ovo stanje tih što se u ekonomiji zove stepenastih poskupljenja, a standard klizi u jedan nevrat čije ćemo posljedice tek vidjeti za nekih 10,15 godina".

I bez obzira na to što je realnost života skupa, građani su složni u jednom, praznici su običaj.