fbpx

Vlasti troše milione KM javnog novca, ali ne polažu račune gdje pare stvarno i završe

Građani Bosne i Hercegovine već 20 godina finansiraju rad više javnih kompanija u zemlji, a koje sve vrijeme bilježe samo gubitke.

svetlana cenicekonom

Ekonomski stručnjaci upozoravaju da je zastrašujuće to što vlasti ne donose nikakve programe koji bi unaprijedili rad takvih preduzeća.

- Naprotiv, bez obzira na katastrofalno poslovanje „gubitaša“ političke partije u njih i dalje gomilaju stranačke kadrove, ali i dodatno izvlače novac kroz razne tendere - upozorava za Patriju Svetlana Cenić, ekonomski analitičar.

A, receptura za izvlačenje novca iz ionako posrnulih preduzeća je jednostavna. Javne kompanije, poput gradskih komunalnih preduzeća, dobiju posao, primjerice na održavanju javne rasvjete, ali te poslove za njih urade druge firme koje budu angažirane kao podizvođači.

- Ako idete dalje, vidjet ćete da su vlasnici tih firmi podizvođača u bliskim odnosima za vladajućim političkim strankama – kaže Cenić.

Vlada Kantona Sarajevo produžila je nedavno ugovor sa KJKP "Park". Ova kompanija narednih šest mjeseci će održavati javnu rasvjetu na području svih devet općina Kantona. Posao može biti težak više stotina hiljada KM.

No, u jednoj od klauzula ugovora već je nagovješteno da će u slučaju većeg obima kvarova na javnoj rasvjeti Kantona Sarajevo, "Park" angažirati vanjsku kompaniju.

ekonom1

Izvor agencije Patria otkriva da će Park angažirati jednu firmu iz Hadžića, čiji su vlasnici u prijateljskim odnosima sa prvim ljudima Parka.

- Park je dobio posao održvanja javne rasvjete u KS, iako sam Park posluje sa gubicima i ne može ispoštovati preuzetu obavezu. Zapravo, vladajuće stranke u KS ovaj posao su namjerno dodijelile gubitašu Parku kako bi preko vanjske firme mogle izvlačiti novac poreskih obveznika – tvrdi ovaj izvor, koji je želio ostati anoniman.

Mnogo više novca vlast u FBiH će ove godine izvući kroz milionskog gubitaša Željeznice FBiH. Koalicija SDA, SBB i HDZ-BiH za njih je u 2016. godini odobrila više od 20 miliona KM poreskog novaca, kao pomoć u poslovanju.

ekonomij33

- Kada radite u privatnoj kompaniji onda ste dužni opravdati svaku marku koju utrošite. Ali, to nije slučaj sa novcem poreskih obveznika. Najbanalniji primjer su korita rijeka u lokalnim zajednicama. Općine svake godine izdvajaju ogroman novac za čišćenje rijeka, ali one su i dalje pune kesa i drugog otpada. Za to niko ne odgovara – kaže Cenić, piše Patria.

Biznis.ba / NAP