fbpx

Usidreni brodovi dižu cijenu robe

usidreni brodovi

Ne prestaju problemi u svjetskim lancima snabdijevanja. Trenutno gotovo 600 brodova čeka na istovar, odnosno utovar robe pred najvećim svjetskim lukama. To je dvostruko više nego početkom godine. 

Gotovo stotinu brodova usidreno je ispred kontejnerskih luka u Hong Kongu i Šenzenu zbog čega drastično rastu cijene svih vrsta robe u Evropi i Americi, a što je posljedica ogromnog porasta troškova transporta robe, piše Financial Times.

"Problemi su mnogo dublji od onoga što vidite u lukama"

Najgore je u južnoj Kini gdje je protekle sedmice luke na dva dana zatvorio i tajfun koji je pogodio to područje. Iako su vremenske neprilike česte u globalnom pomorskom prevozu, u ovom trenutku to je samo dodatan problem s obzirom na post-pandemijsku krizu.

Koliko je pandemija uticala na globalni pomorski prevoz govori činjenica da je jedan slučaj zaraze u avgustu zatvorio terminal Ningbo, izvan Šangaja na čak dvije sedmice.

"Lanci snabdijevanja pogođeni su sa svih strana i srušili su se na dosad neviđenom nivou", rekao je Simon Heni, analitičar pomorske konsultantske kuće Drevri.

"Problemi su mnogo dublji od onoga što vidite u lukama", dodao je.

Drastično skočila prosječna globalna cijena prevoza jednog četrdesetstopnog kontejnera

Povećana potražnja za potrošačkom robom, poremećaji u redu plovidbe kontejnerskih brodova izazvani pandemijom te nedovoljan broj lučkih radnika i vozača kamiona rezultirali su sve dužim čekanjem na utovar i istovar.

Probleme dodatno produbljuje i to što dio brodova dolazi na odredište kasnije nego što je predviđeno, a što onda remeti poslovanje u cijelom lancu otpreme robe. Poremećaji u lancima snabdijevanja tako se odražavaju i na ranije spomenute cijene brodskog prevoza.

Prosječna globalna cijena prevoza četrdesetstopnog kontejnera sada je blizu 10.000 dolara, tri puta više nego početkom godine te čak 10 puta više nego prije pandemije, pokazuju podaci Frajgtosa.

Detlef Trefzger, izvršni direktor Kuehne + Nagela, jedne od najvećih transportnih i logističkih firmi na svijetu, očekuje da će zagušenje u pomorskom teretnom prevozu potrajati najmanje do kineske Nove godine u februaru 2022. godine. Do toga ova kriza može postati još gora, ocjenjuje Trefzger.

Koliko će kriza trajati?

Neki smatraju da bi kriza mogla potrajati i duže nego što se očekivalo, posebno ako vremenske prilike budu nepovoljne i ako se dogodi još koji proboj virusa u kineske luke.

"Ulazimo u zimsko razdoblje na sjevernoj strani što će donijeti uobičajene izazove - snijeg, vjetar i zatvaranje lučkih terminala. Ne znamo što se sve može dogoditi", kaže Lars Mikael Jensen, direktor globalne okeanske mreže u danskom Maersku, najvećem svjetskom kontejnerskom prevozniku.

Jensen dodaje da ne može procijeniti je li najgore prošlo. U Evropi brodovi dugo čekaju na utovar i istovar ispred luka u Hamburgu i Antwerpenu. S druge strane, brodovi relativno brzo dolaze na vez u Roterdamu i britanskom Felikstoveu, ali to ne znači da te luke nemaju problema.

Koliko se čeka na istovar u najvećim svjetskim lukama?

Broj dana čekanja na istovar u najvećim svjetskim lukama sada stoji ovako: najmanje se čeka u Šenzenu (jedan do dva dana), potom slijedi Šangaj/Ningbo (jedan do tri dana), pa slijede Roterdam (do šest dana) i Savanah (šest do sedam dana), a najgore je u Los Anđelesu/Long Biču (sedam do 12 dana).

Naime, zbog nedovoljnog broja vozača teretnih vozila i zagušenih riječnih teretnih linija prekrcane su kontejnerima koje nema ko odvesti. Krajem prošle sedmice Felikstove bila je najzagušenija britanska luka. Maersk je stoga dio tereta za Britaniju preusmjerio u evropske luke odakle može biti prebačen na manje brodove.

Bolja situacija nije ni na američkoj zapadnoj obali. Iako je broj brodova koji čekaju ispred pacifičkih luka pao s rekordnih septembarskih 76 na sadašnjih 57, nedovoljan broj lučkih i transportnih radnika doveo je do dvanaestodnevnog čekanja. Međutim, američke su luke i trenutno uvjerljivo najneučinkovitije u svijetu.

U odnosu na stanje prije pandemije, istovar brodova u lukama Los Anđeles i Long Bič traje tri puta duže. Poređenja radi, velike kineske luke koje rade non-stop svih sedam dana u sedmici produžile su vrijeme istovara za samo 20 odsto, pokazuju podaci IHS Markita.

Problem u američkim lukama je toliko ozbiljan da je predsjednik Džo Bajden zatražio povećanje kapaciteta od željezničkih i putnih prevoznika te luka. Velike kompanije poput Valmarta i UPS-a najavile su da će se dodatno angažovatiu bržoj otpremi robe.

Index