fbpx

U opticaju plastična novčanica od pet funti

Engleska centralna banka izdala je plastičnu novčanicu od pet funti, koja može 'preživjeti' pranje u perilici rublja.

plasticna funta novac voda reuters main

Engleska centralna banka izdala je plastičnu novčanicu od pet funti s likom kraljice Elizabete II na prednjoj strani i ratnog premijera Winstona Churchilla na naličju, koja može "preživjeti" pranje u perilici rublja.

Osim što je otpornija, plastična novčanica je trajnija i teška za krivotvorenje, prenosi Hina.

"Tanka je, fleksibilna, otporna na prljavštinu i vlagu i može trajati dva i po puta duže od papirnate novčanice", objavila je banka.

Ima brojne sigurnosne detalje, zbog kojih je jako teško krivotvoriti.

Churchillov lik izabran je za naličje novčanice "jer je on bio jedan od najvećih državnika i jedni premijer koji je dobio Nobela za književnost", objasnio je guverner Mark Carney.

'Kolektivno sjećanje'

Na novčanici je jedna od Churchillovih najpoznatijih izjava izgovorena 1940. godine, na početku Drugoga svjetskog rata pred članovima parlamenta: "Mogu vam ponuditi samo krv, napor, suze i znoj."

"Naše su novčanice čuvar kolektivnog sjećanja Ujedinjenog Kraljevstva i svjedočanstvo velikih postignuća naših najvećih pojedinaca", rekao je Carney.

"Poput Churchilla, i nova plastična novčanica izdržat će test vremena", dodao je Carney.

Plastične novčanice već su u upotrebi u Australiji, Kanadi i Rumuniji.

Britanci su potpisali peticiju kojom traže da na novoj novčanici od deset funti, koja bi trebala ući u upotrebu u ljeto 2017. godine, bude žena, ovaj put spisateljica Jane Austen, a novčanica od 20 funti s likom poznatoga engleskog slikara Williama Turnera u upotrebi bi se trebala naći 2020. godine.

Izvor: Agencije