fbpx

Treba li očekivati rast kamata i rata kredita vezanih za euro?

lova

Iako su poznavaoci širom svijeta najavljivali početak rasta euribora i rata na kredite, nove okolnosti i ekonomsko usporavanje Evrope donijelo je i obrt na tržištu zajmova.

Nove procjene, naime, govore da početak rasta rata na kredite vezane za euro ne treba očekivati naredne godine kako je najavljivano prije korona krize, kao i da bi značajniji rast kamata trebalo da bude odložen bar do 2022.

Trenutna vrijednost jednomjesečnog euribora je minus 0,4 odsto, što govori o njegovom minimalnom uticaju na cijenu kredita. Poređenja radi, prije deset godina euribor je bio i veći od 4,5 procenata, a eventualni skok na dva procenta mogao bi današnju mjesečnu ratu kredita od 250 eura da poveća na 310 eura.

Nakon dugogodišnjeg stagniranja, euribor je lagano počeo da raste početkom marta. Međutim, domaći i strani finansijski stručnjaci slažu se u jednom - razloga za brigu nema. Kako ocjenjuju, euribor će postepeno početi da raste tek kada se završi aktuelna kriza i njene posljedice, odnosno kada se ekonomija oporavi i poraste tražnja za novcem.

Glavni ekonomista Švedske banke u Estoniji Toni Mertsina kaže u razgovoru za "Blic" da nova kretanja euribora i rata treba vezivati za aktuelnu krizu.

- Očekujemo da će Euribor početi postepeno da raste kada se kriza završi i kada poraste tražnja za novcem. Međutim, trenutno ne predviđamo njegov snažan rast. Ne vidimo da će Evropska centralna banka ove godine mijenjati svoju politiku kamatnih stopa. Takođe, banke radije osiguravaju svoju likvidnost nego što bi pozajmljivale novac bankama sa većim kamatama, ocijenio je Mertsina.

Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije, kaže da je u ovakvim okolnostima teško predvidjeti kada bi euribor mogao da počne da raste, ali se usuđuje reći da takav trend ne treba očekivati brzo.

- Mislim da Euribor definitivno neće rasti u narednom periodu, čak bih se usudio da kažem da očekujem i njegov dalji pad, jer je to efekat krize. Sve referentne kamate se smanjuju, to je uradila i naša Narodna banka, očekujem da će slično postupiti i Evropska centralna banka, tako da korisnici kredita vezanih za euro trenutno nemaju razloga za brigu, ocijenio je Grubišić za "Blic Biznis".