fbpx

Svjetske cijene hrane porasle u maju

Svjetske cijene hrane porasle u maju

Foto: Unsplash

Svjetske cijene hrane u maju porasle na šestomjesečni maksimum, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Indeks svetskih cijena prehrambenih proizvoda za maj je porastao sa aprilskih 119,3 poena na 120,4 poena, navodi se na vebsajtu FAO.

Rast cijena žitarica i mliječnih proizvoda je više nego nadoknadio pad cijena šećera i biljnih ulja, dok je indeks cijena mesa gotovo nepromijenjen u odnosu na april.

Indeks cijena žitarica je mjesečno porastao za 6,3 odsto na 118,7 poena pošto je zabilježeno mjesečno poskupljenje svih vrsta žitarica, posebno pšenice, prenosi Tanjug.

Oštar mjesečni porast cijena žitarica je uglavnom posljedica zabrinutosti zbog nepovoljnih uslova usjeva za žetvu 2024. godine.

Indeks cijena mliječnih proizvoda je u maju u prosjeku iznosio 126 poena, što je za 1,8 odsto više u odnosu na april.

Na rast cijena mlečnih proizvoda je uticala povećana potražnja u sektoru maloprodaje i prehrambenih usluga uoči ljetnjih praznika, kao i zabrinutost tržišta da bi proizvodnja mlijeka u zapadnoj Evropi mogla da padne na istorijski minimum.

Pad svjetskih cijena šećera je uglavnom posljedica vijesti da je žetva šećerne repe u Brazilu uspješno krenula, tako da je relevantni indeks mjesečno pao za 7,5 odsto na 117,1 poen.

Indikator koji prati cijene biljnih ulja je u maju bio na nivou od 127,8 poena, što predstavlja pad za 2,4 odsto u odnosu na april, prije svega zbog nižih cijena palminog ulja.

Indeks cijena mesa je takoreći nepromijenjen u odnosu na april pošto je mjesečno porastao za samo 0,2 odsto na 116,6 poena.