fbpx

Sve manje nade za "Šećeranu"

BANJALUKA - Poreska uprava RS podnijela je nadležnom Okružnom privrednom sudu u Bijeljini prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u bijeljinskoj "Šećerani", potvrđeno je "Nezavisnim" u Poreskoj upravi.

secerana

Sada Poreska uprava RS očekuje da će stečajni sudija uskoro imenovati privremenog stečajnog upravnika u ovom posrnulom preduzeću, koji će ispitati uslove za otvaranje stečajnog postupka i s tim u vezi preduzeti potrebne mjere i radnje shodno zakonskim propisima. Kao razlog za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka u "Šećerani", iz Poreske uprave RS su naveli da je "dužnik platežno nesposoban već duže vremena i da je nastupio stečajni razlog iz člana 6 Zakona o stečajnom postupku".

"Stanje duga Fabrike šećera Bijeljina, iz Velike Obarske na dan 7. septembra ove godine iznosi 2.740.753 KM", precizirali su iz Poreske uprave RS.

Kako je u utorak objavio poslovni portal "Capital.ba", na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara Fabrike šećera u Velikoj Obarskoj razriješen je privremeni nadzorni odbor i imenovan novi u istom sastavu, ali Mile Mirković, predsjednik NO, odbija da preuzme dužnost smatrajući da Vlada RS blokira oživljavanje "Šećerane" i da je Poreska uprava već pokrenula njen stečaj.

"Odbio sam da dalje radim u ovakvim uslovima, jer nam još nije jasno kakav je cilj Vlade RS, da li da 'Šećerana' nastavi rad ili da ide u stečaj. Prema nezvaničnim informacijama iz suda, Poreska uprava RS već je pokrenula stečaj u 'Šećerani'", rekao je Mirković.

Inače, Skupština akcionara "Fabrike šećera" vratila je u utorak na doradu operativni plan rada fabrike za 2015/2016. godinu, koji je ranije sačinio menadžment ovog preduzeća.

Boris Pašalić, predstavnik državnog kapitala u ovoj fabrici - Vlade RS, koji je predsjedavao sjednicom Skupštine akcionara, podsjetio je da je Vlada, odmah nakon što je prethodni predstavnik podnio ostavku, na prvoj sjednici imenovala novog predstavnika u "Šećerani".

"Osnovni kamen spoticanja je operativni plan koji je menadžment fabrike pripremio, a za koji je od Investiciono-razvojne banke (IRB) ocijenjeno da ima određenih manjkavosti, da je štur te da ga je potrebno doraditi", rekao je Pašalić. On je pojasnio da se taj operativni plan ponovo vraća menadžmentu na doradu, a potom i na razmatranje Skupštini akcionara na sljedećoj sjednici.

Pašalić kaže da je menadžment od Vlade RS zatražio oko 80 miliona KM kako bi fabrika riješila dugove iz ranijeg perioda, sanirala objekte i pokrenula proizvodnju.

"To sve ukupno iznosi oko 80 miliona KM, a materijal koji je doznačen nije u potpunosti pripremljen na način koji je prihvatljiv IRB-u", rekao je Pašalić. To je, kaže on, osnovni razlog za odluku većinskog vlasnika da vrati plan preduzeća na doradu i dopunu.

"Vlada RS i IRB moraju biti sigurni da, ako ulože taj novac, fabrika može biti samoodrživa u narednom periodu", pojasnio je Pašalić i dodao da se to iz sadašnjeg materijala ne vidi. Činjenica je da je Vlada, dodao je Pašalić, na prvoj sjednici nakon što je predstavnik većinskog kapitala podnio ostavku, ekspresno imenovala novog, kako ne bi izgubila današnji termin za sjednicu.

"Samim tim Vlada RS je pokazala da nije digla ruke od 'Šećerane' i od ovih radnika, ali je činjenica da zajedno moramo da nađemo rješenje. To rješenje upravo vidimo u ovom operativnom planu koji mora biti dorađen i iznova razmatran", kaže Pašalić.

Nikola Salapura, NN