fbpx

Sumorne ekonomske prognoze za Afriku zbog epidemije korone

afrika sudan korona

Oko 20 miliona radnika moglo bi da ostane bez posla u Africi čije ekonomije će doživeti ekonomski pad ove godine zbog posljedica pandemije korona virusa, navodi se u studiji Afričke unije.

Iako je u Africi dosad zabilježeno manje slučajeva korona virusa nego u drugim djelovima svijeta, privrede afričkih zemalja već se suočavaju sa globalnim padom ekonomskog trenda, porastom cijena nafte i gubicima u turizmu.

Pre pandemije, Afrička razvojna banka prognozirala je da će bruto domaći proizvod na kontinentu dostići 3,4 odsto ove godine. Međutim, dva scenarija koja razmatra studija AU “Posljedice korona virusa na ekonomiju Afrike”, a u koju je Rojters imao uvid, predviđaju pad BDP.

Prema mišljenju analitičara Afričke unije, realan scenario bio bi da afrička ekonomija opadne za 0,8 odsto, dok pesimističan scenario predviđa pad za 1,1 odsto.

Prjeti nestanak i do 15 odsto stranih direktnih investicija, a takođe, posljedice po zaposlenost, kako se kaže, biće dramatične.

“Skoro 20 miliona radnih mjesta, u formalnom i neformalnom sektoru, je ugroženo i kontinentu preti uništenje ako se situacija nastavi”, kaže se u analizi.

Afričke vlade mogle bi da izgube i do 30 odsto svojih fiskalnih prihoda koji su 2019. procenjeni na 500 milijardi dolara.

Takođe, uvoz i izvoz biće najmanje 35 odsto manji u odnosu na 2019. godinu što znači gubitke u trgovini oko 270 milijardi dolara.

Istovremeno, potrebno je uložiti više sredstava u borbu protiv virusa zbog čega će javni troškovi porasti za najmanje 130 milijardi dolara.

Najgore će, kako se ocjenjuje, biti pogođeni proizvođači nafte u Africi i samo bi Nigerija i Angola mogle da izgube 65 milijardi dolara prihoda.

Gubitke će pretrpeti i zemlje koje važe za turističke destinacije.

“U prosjeku sektor turizma i putovanja u Africi mogao bi da izgubi najmanje 50 milijardi dolara zbog pandemije i najmanje dva miliona direktnih i indirektnih poslova”, piše u studiji.

Značajan pad očekuje se i u doznakama od Afrikanaca koji žive u inostrantvu.

Biznis.ba