fbpx

Snažan rast akcija kompanija koje legalno proizvode kanabis u Kanadi

kanabis kanada 750x460

Usljed legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u Kanadi, došlo je do niza inicijalnih javnih ponuda (IPO) kompanija koje se bave proizvodnjom i farmaceutskom preradom ove biljke.

Njihove akcije bilježe snažan rast. Tako na primjer, akcije kompanije Canopy Growth Corp čijim akcijama se trguje na berzi u Torontu, od početka 2017. godine bilježe rast od preko 400%. U ponedjeljak, 5. novembra njena cijena je porasla 7,5%. Akcije kompanije Tilray Inc, koja je inicijalnu javnu ponudu sprovela u julu mjesecu i kotira se na Nasdaq-u, duplirale su cijenu uz velike oscilacije. Brojne američke kompanije koje sprovode inicijalne javne ponude na kanadskom tržištu kapitala privukle su pažnju na ovaj sektor farmaceutike, koji podršku dobija od sve brojnijih afirmativnih naučnih istraživanja.

Među ovim visokorizičnim kompanijama koje se bave legalnom proizvodnjom kanabisa u medicinske svrhe spadaju Canopy Growth Corp, Aurora, Cronos Group i britanski GW Pharmaceuticals koji je prije nekoliko dana za liječenje epilepsije dobio dozvolu američke agencije za lijekove (FDA) za oralni rastvor Epidiolex, kako prenosi Blumberg.

Čak i u Evropi, gdje je legalizovana medicinska prerada ove biljke, uviđa se potencijal ovog rastućeg tržišta. Naime, danska kompanija StenoCare, koja za medicinske svrhe ekstrahuje ulje kanabisa, prošle sedmice je javno iznijela akcije na berzansko tržište, čime je postala prva kompanija u Evropi koja je kanalisala interes investitora u ovoj industriju. Cijena akcije ove kompanije utrostručila se od kako se prvi put pojavila na dansko-švedskoj berzi 26. oktobra.

Sa početkom legalizacije, Kanada se nada da će dobiti veliki dio kolača na tržištu koje bi prema izvještaju Deloitte-a moglo da vrijedi od 4,9 do 8,7 milijardi dolara godišnje. Biznis u vezi sa legalnom preradom i medicinskom upotrebom kanabisa značajno je porastao i u Kaliforniji. Kako navodi BDS Analytics, licencirana proizvodnja i prodaja kanabisa ove godine će vjerovatno dostići 3,4 milijarde dolara.

Biznis.ba