fbpx

Slabija potražnja obara cijenu stanova

Slabija potražnja obara cijenu stanova

Ilustracija, foto: Google

Nakon konstantnog rasta cijena nekretnina za potencijalne kupce u Srpskoj stižu dobre vijesti, jer pojedini agenti ocjenjuju da bi vrijednost stanova na proljeće trebalo da bude i do 15 odsto manja.

Cijene nekretnina u Srpskoj u protekle dvije godine porasle su i do 50 odsto i tako dostigle rekordni nivo, a razlozi su, kako kažu upućeni, osim potražnje i česte turbulencije na tržištu građevinskog materijala i radne snage te inflacija, piše Glassrpske.

Potražnja za stanovima do polovine juna u Srpskoj bila je, ističu u agencijama za nekretnine, više nego odlična, ali je nakon tog perioda došlo do blagog zasićenja.

U agenciji “Hercsoft - nekretnine Trebinje” kažu da je pojeftinjenje nekretnina u ovom gradu neminovno, jer je cijena kvadrata gotovo izjednačena sa Crnogorskim primorjem.

- Stan u izgradnji u Trebinju je trenutno nemoguće naći ispod 3.200 maraka po kvadratu, dok je krajem 2020. godine koštao 2.000 KM, što je dovoljan pokazatelj da su cijene nekretnina abnormalne. Zbog toga ljudi prosto više ne žele da kupuju stanove u Trebinju, jer za nijansu više novca mogu pazariti nekretninu na moru - kazali su u ovoj agenciji.

S druge strane kažu da ponuda stanova u gradu na Trebišnjici nikad nije bila veća te da su investitori, uprkos manjoj potražnji, do sada išli sa minimalnim pojeftinjenjem.

- Svi pokazatelji na tržištu ukazuju na to da cijene nekretnine moraju da idu nadolje i do 15 odsto, jer ćemo u protivnom doći u situaciju da će u Trebinju biti pravljena samo jedna zgrada. Primjera radi, ove godine u našem gradu su izdate samo dvije građevinske dozvole, a lani njih čak deset. To nije mala razlika - rekli su u ovoj agenciji.

Vlasnik banjalučke agencije za nekretnine “Senzor” Manojlo Popović istakao je za “Glas Srpske” da su cijene već u blagom padu te da bi u martu stanovi mogli biti jeftiniji od deset do 15 odsto, u odnosu na isti period ove godine.

- Prvo polugodište ove godine je, što se tiče prometa, bilo odlično, dok je potražnja kasnije blago počela da pada. Često se znam zapitati odakle ljudima toliki novac. Ono što je interesantno u posljednje vrijeme je činjenica da smo prodali prilično dosta kuća u predgrađu Banjaluke - kazao je Popović.

Dodao je da se kvadrat stana u Banjaluci trenutno kreće od 2.700 do 4.000 KM, mimo onih koje grade u strogom centru grada, za koje je po kvadratu potrebno izdvojiti i više od 5.000 maraka.

Prema riječima direktora agencije za nekretnine “Remaks” iz Banjaluke Dragana Milanovića, cijene stanova bi za početak mogle pasti za pet procenata.

- Usljed velikog poskupljenja potražnja i prodaja stanova u novogradnji pala je za 30 odsto. Međutim, blagi rast u prodaji počinjemo da bilježimo u trećem kvartalu ove godine, kada je u odnosu na isti period lani potražnja veća za deset odsto - kazao je Milanović.

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović smatra da će se građevinske firme prije odlučiti da manje grade, nego što će spustiti cijene stanova.

- Cijenu stanova neće spuštati do momenta dok to baš ne budu morali, jer su za gradnju koristili skupi materijal - kazao je Petrović.

Investitori

O korekciji cijena kvadrata u bijeljinskoj agenciji “Sim nekretnine” trenutno ne razmišljaju.

- U Bijeljinu dosta investitora dolazi iz Srbije, jer je potražnja za stanovima na području ovog grada zadovoljavajuća, a gradnja sigurno jeftinija nego u Novom Sadu ili Beogradu - kazali su u ovoj agenciji.