fbpx

Skoro svi veliki trgovinski centri kršili su ograničenje marži na cijene životnih namirnica

Anis Ajdinović

Foto: I. L./Klix.ba

Vlada FBiH još u aprilu prošle godine ograničila je marže na osnovne životne namirnice i naftne derivate, te su marže za životne namirnice u veleprodaji 6, a u maloprodaji osam posto. Za naftne derivate u veleprodaji maksimalna marža je 6, a u maloprodaji 25 feninga.

Međutim, kontrole koje su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove u proteklom periodu provodile pokazale su da veliki broj trgovinskih lanaca i trgovina ne krši ove odredbe.

"Kontrole vršimo od aprila prošle godine bez prekida, a u posljednjih nekoliko dana smo intenzivirali te aktivnosti i to nam je prioritet sada. Sinoć smo vidjeli paniku koja je nastupila zbog dezinformacije da će gorivo biti po 4 KM po litru, te je veliki broj građana pohrlio na pumpe da naspe gorivo. Međutim, to nije bila prava informacija i vidjeli smo da nema razloga za paniku", kazao je direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.

Podsjetio je Ajdinović kako je i početkom 2020. godine zabilježena slična situacija kada su građani, iz straha da će nestati, masovno kupovali ogromne količine određenih životnih namirnica, ali i kako se to pokazalo kao bespotrebno, a čak i loša odluka s obzirom na to da su pojedini onda te zalihe morali bacati u kontejnere jer su se namirnice pokvarile.

"Mi smo od početka ove godine proveli 94 nadzora nad formiranjem cijena i marži i utvrdili smo niz nepravilnosti. Zatekli smo 21 objekat u prekršaju, izdali smo 39 prekršajnih naloga sa preko 30.000 KM kazni. Naši inspektori vršili su i kontrole na benzinskim pumpama i u 2 mjeseca izvršeno je 18 kontrola, otkrili su nepravilnosti kod 9 subjekata, izdali 18 prekršajnih naloga sa kaznama od preko 62.000 KM", Istakao je Ajdinović, te dodao kako je 26 posto privrednih sujekata koje su kontrolisali bilo u prekršaju.

U protekla četiri dana, dodaje, drastično je povećan broj privrednih subjekata koji su kršili odluke Vlade FBiH, probijali marže, tačnije 49 posto kontrolisanih nije se pridržavalo ograničenja marži na životne namirnice, a 50 posto njih kad su u pitanju cijene naftnih derivata. Skoro svi veliki trgovinski centri kršili su ove mjere.

Pohvalio je Ajdinović građane koji su im u velikoj mjeri pomogli kada je otkrivanje subjekata koji ne poštuju ove odluke u pitanju, te ih pozvao da i dalje nastave da informišu inspekciju o kršenjima koja uoče.

"U proteklom periodu kontrolisali smo i skladišta sa hranom i uvjerili se da su naši mlinovi i naša skladišta puni životnih namirnica i da nema bojazni da će nestati hrane. Robe ima dovoljno, robne rezerve su u desetinama hiljada tone robe. Stoga nema potrebe za gomilanjem tih proizvoda. Nemojte dozvoliti da se dovedete u situaciju da morate bacati hranu u kontejnere nakon određenog perioda, što se ranije dešavalo", poručio je Ajdinović.

 Klix.ba