fbpx

Rekordna inflacija u 19 zemalja eurozone

inflacijas

Inflacija u 19 zemalja koje koriste euro kao valutu dostigla je rekordnih 8,6 posto u junu, usljed povećanja cijena hrane i energenata koje je djelimično podstakla ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Evropska agencija za statistiku Eurostat objavila je izvještaj u kojem se navodi da je godišnja inflacija u evrozoni premašila 8,1 posto koliko je zabilježeno u maju i sada je na najvišem nivou od početka praćenja 1997. godine.

Cijene energenata porasle su za 41,9 posto, a cijene hrane, alkohola i duvanskih proizvoda za 8,9 posto. Rast cijena u oba slučaja bio je brži nego prošlog mjeseca.

Prema zvaničnim podacima, cijene robe kao što su odjeća, uređaji, automobili, računari i knjige, porasle su za 4,3 posto, dok su cijene usluga povećane za 3,4 posto.

Inflacija konstantno postavlja mjesečne rekorde od prošle godine i pokazuje koliko uticaj rata na globalno snabdijevanje energentima čini život skupljim za 343 miliona ljudi u evrozoni, prenio je AP.

Kako bi se izborila sa rastućim potrošačkim cijenama, Evropska centralna banka planira da ovog mjeseca prvi put u posljednjih 11 godina poveća kamatne stope, nakon čega će uslijediti još jedno povećanje u septembru.

Agencije