fbpx

Real Madrid prvi fudbalski klub sa godišnjim prihodom većim od 750 miliona evra

7fudbal

Tri najbogatija kluba ovogodišnje Deloitte-ove fudbalske finansijske lige Real Madrid (750,9 miliona evra), FK Barselona (690,4 miliona evra) i Mančester Junajted (666 miliona evra) ostvarili su 2,1 milijardi evra ukupnog prihoda, što je više nego duplo u odnosu na zbirni prihod ista tri kluba 10 godina ranije (sezona 2007/08).

Da bi se plasirali na listu 20 najbogatijih, klubovi su morali da ostvare prihod od skoro 200 miliona evra.

Od 8,3 milijarde evra kombinovanih prihoda, zarada od prenosa ostaje najveći pojedinačni prihod za klubove, čineći 43% ukupnih prihoda. Međutim, primetan trend u ovogodišnjem izdanju bio je rast komercijalnih prihoda, koji sada čine 40% ukupnog prihoda. Prihod od utakmice je ostao nepromenjen na 17%.

Španski klubovi najbogatiji

Ostvarivši rekordan prihod od 750,9 miliona evra, Real Madrid se vratio na prvo mesto na listi pomenute lige, prvi put od sezone 2014/15, s tim što je jaz između prvog i drugog mesta drugi najveći u istoriji Fudbalske finansijske lige i iznosi 60,5 miliona evra.

Den DŽons, partner u Deloitte-ovom Sektoru za analizu sportskog poslovanja, kaže: “Evropski fudbal ostaje „tržište bikova“, sa godišnjim rastom prihoda od skoro 450 miliona evra u ovogodišnjoj Fudbalskoj finansijskoj ligi. Na vrhu smo videli Real Madrid koji obara rekorde i koji je postao prvi klub koji je probio tri četvrtine milijarde evra i osvojio 12. titulu Fudbalske finansijske lige.“

Prihod „Belih“ (Los Blancos) porastao je za više od 75 miliona evra jer su osigurali treću uzastopnu titulu Lige šampiona. To je pre svega zbog komercijalnog rasta od 54,8 miliona evra, uključujući sponzorstva, trgovinu i eksploataciju sve unosnijih predsezonskih pripremnih utakmica. Sa 356,2 miliona evra, Real Madrid sada ima najveći komercijalni prihod u odnosu na bilo koji fudbalski klub na svetu, što je pokazatelj međunarodne privlačnosti njihovog brenda.

DŽons dodaje: „Izvanredni finansijski rezultati Real Madrida u 2017/18 se temelje na njihovoj dugoj istoriji uspeha na terenu, i poslednje tri uzastopne titule Lige šampiona. To je omogućilo klubu da nastavi da ostvaruje komercijalne prihode, jer je apetit za partnerstvom sa najuspešnijim evropskim klubovima jači nego ikad.

“Većina klubova sa naše liste koji su među prvih 10 će se takmičiti u Ligi šampiona što donosi novi rast prihoda, i znači da bi njihove relativne performanse u UEFA-inom vodećem takmičenju ove sezone mogle imati značajan uticaj na naše rangiranje sledeće godine.”

Premijer liga dominira među Top 10

Uprkos tome što je Mančester Junajted pao sa prvog na treće mesto, Engleska Premijer liga ima 6 klubova među prvih 10, što je najviše ikada klubova iz jedne države. Totenhem Hotspur (428,3 mil. evra ukupni prihodi) ponovo se našao među prvih 10 po prvi put posle 2006/07, igrajući celu sezonu na stadionu Vembli što je doprinelo povećanju prihoda od utakmica za 54%.

Mančester Siti (568,4 mil. evra) je učvrstio svoje mesto među prvom petorkom, dok je Liverpul (513,7 mil. evra) na sedmom mestu nakon finala u Ligi šampiona 2017/18. Samo prihod za emitovanje, koji se povećao sa 68,8 miliona evra na 251,3 miliona evra, kao rezultat iznosa dobijenog od UEFA-e bi bio dovoljan Liverpulu za poziciju među prvih 15 na ovogodišnjoj listi.

Čelsi (505,7 mil. evra) je zadržao osmo mesto dok je Arsenal (439,2 mil.evra) pao na deveto zbog izostanka iz Lige šampiona po prvi put od 1997/1998. Everton (212,9 mil. evra) i Vest Hem ( 197,9 mil. evra) su zadržali svoja mesta među prvih 20, dok je NJukasl Junajted (201,5 mil. evra) zahvaljujući povratku u Premijer Ligu 2017/18 obezbedio 19. poziciju.

Sem Bur, viši menadžer u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u kompaniji Deloitte ističe: “I dalje se oseća značajno prisustvo klubova iz Premijer Lige u ovogodišnjoj Deloitte-ovoj Fudbalskoj finansijkoj ligi. Međutim, prodajom prava prenosa za sezonu 2019/20, jasno je da klubovi Premijer lige neće moći da se oslone na eksplozivni rast distribucije emitovanja kao izvora budućeg rasta, što je bio slučaj proteklih godina.

“Kao rezultat toga, očekujemo da će klubovi staviti još veći akcenat na generisanje sopstvenog rasta u narednoj sezoni, a posebno na optimizaciju komercijalnih prihoda, što je ključna oblast za diferenciranje rasta među većinom vodećih evropskih klubova poslednjih godina.“

7fudbal 1

Evropski giganti imaju korist od transfera

Pari Sen Žermen je nakon dve godine uzastopnog pada uspeo da popravi svoju poziciju za jedno mesto i tako zauzme šesto mesto na listi. Dolazak Nejmara Jr. i Kilijana Mbapea u leto 2017. je imao značajan pozitivan uticaj na prihode kluba koji je prihodovao ukupno 541,7 mil. evra budući da se potražnja za gledanjem najboljih svetskih igrača pretvorila u bolju utakmicu i komercijalni prihod.

Bajern Minhen je zauzeo četvrto mesto i tako se već 11 uzastopnih godina nalazi među prvih pet. Internacionale se pomerio za jedno mesto i zauzeo 14. poziciju nakon još jedne godine rasta komercijalnih prihoda i poboljšanja na terenu, dok su se FK Roma i FK Milan vratili među prvih 20 zahvaljujući učešću u UEFA takmičenju. Učešće u Ligi šampiona takođe je bio ključno za Bešiktaš (26), koji je postigao svoju najvišu poziciju u Finansijskoj fudbaloskoj ligi, kao i Sevilja (27. mesto).

Bur dodaje: „Naše istraživanje je uvidelo potencijal koji jedna svetska fudbalska zvezda može da ima u obezbeđivanju konkurentske prednosti kluba van terena što možda dobija na važnosti kao aspekt koji klubovi treba da uzmu u obzir kada osmišljavaju svoju politiku transfera. Već smo videli dokaz o tome kako prelazak takvih igrača može imati pozitivan finansijski uticaj, a sledeće godine biće interesantno videti da li će letošnji prelazak Kristijana Ronalda doneti pogodnosti za Juventus s obzirom na to da klub nije među prvih 10 po prvi put od 2011/12.