fbpx

Prosječna martovska plata u RS 978 KM

pros plata

Prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u martu ove godine iznosila je 978 KM, a prosječna mjesečna bruto plata 1.518 KM, saopćio je Zavod za statistiku Republike Srpske. 

Najviša prosječna plata nakon oporezivanja je u finansijskim i djelatnostima osiguranja 1.505 KM, a najniža u građevinarstvu 699 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u RS, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su niže za 0,8 posto, dok su u odnosu na februar ove godine, u prosjeku više za 0,7 posto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u šest, niže cijene u četiri, dok su cijene u dva odjeljka ostale nepromijenjene.

Prema podacima ovog zavoda, broj zaposlenih u industriji u martu u odnosu na februar ove godine veći je za 0,2 posto, u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2020. godini manji je za 1,8 posto i u odnosu na isti mjesec prošle godine manji je za 3,4 posto.

U prva tri mjeseca ove godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 954 miliona KM, što je za 15,2 posto više nego u istom periodu lani, te uvoz u vrijednosti od jednu milijardu i 139 miliona KM, što je više za 3,9 posto. Procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 83,8 posto.

Vrijednost izvoza Republike Srpske u martu ove godine u iznosu od 374 miliona KM bila je najviša ikada kada se posmatra izvoz po mjesecima, navode iz Republičkog zavoda za statistiku RS.

U prvom kvartalu se najviše izvozilo u Hrvatsku i Italiju, dok se najviše uvozilo iz Srbije i Italije.

U ovom periodu najveće učešće u izvozu ostvarila je električna energija sa 86 miliona KM, što čini devet posto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju lijekovi, sa ukupnom vrijednošću od 48 miliona KM, što iznosi 4,2 posto od ukupnog uvoza, saopćio je Zavod za statistiku RS.

FENA