fbpx

Porasla cijena nafte zbog nemira u Kazahstanu

nafta 1 322360

Na svjetskim tržištima su u prvoj sedmici 2022. godine cijene nafte porasle više od 5 posto zbog nemira u Kazahstanu i poremećaja u proizvodnji u Libiji, pa su vijesti o širenju omikrona bile u drugom planu.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice za 5,2 posto, na 81,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 5,1 posto, na 78,90 dolara.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 posto, u prvoj sedmici nove godine cijene nafte dodatno su znatno porasle, što je, među ostalim, posljedica nemira u Kazahstanu, članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Protesti su počeli u naftom bogatim regijama na zapadu Kazahstana, nakon što su početkom nove godine u toj zemlji znatno porasle cijene goriva.

Proizvodnja nafte na glavnom kazahstanskom polju Tengizu smanjena je tokom sedmice, nakon što su neki podizvođači prekinuli željezničke linije u znak podrške protestima širom zemlje.

Nemiri u toj srednjoazijskoj zemlji zaoštrili su problem slabije ponude OPEC-a i njegovih saveznika, koji ne uspijevaju pratiti rast potražnje.

"Skok cijena nafte uglavnom odražava nervozu tržišta zbog eskalacije nemira u Kazahstanu i kontinuiranog pogoršanja političke situacije u Libiji, što blokira proizvodnju nafte", rekla je Louise Dickson iz Rystad Energyja, prenosi Reuters.

Proizvodnja u Libiji pala je, među ostalim, i zbog radova na održavanju cjevovoda, na 729 hiljada barela dnevno, u usporedbi s najvišom prošlogodišnjom proizvodnjom od 1,3 miliona barela dnevno.

Zbog toga je ubrzano širenje omikrona palo u drugi plan premda sve veći broj zemalja uvodi nove restriktivne mjere. Ipak, zabrinutost za potražnju smanjena je zbog tvrdnji da nova varijanta koronavirusa izaziva blaže simptome od dosadašnjih.

Izvor: Klix