fbpx

Podbacio urod maslina u Istri, ulje će poskupjeti

maslinovo uljejpg

PULA - Najprije zbog iznimno niskih, a onda visokih temperatura maslina je podbacila. Urod će u Istri biti ispod pedeset posto, što bi značilo manje maslinova ulja iznimno visoke kvalitete, ali i viših cijena, javlja Nova.

Na granama masline nema ništa. A na njima bi odavno trebalo biti na stotine kilograma ploda masline. I zrno po zrno, možda će se skupiti jedva trideset posto prošlogodišnje berbe.

"One jesu zdrave, i sve, ali nema ploda, nema, poneka stabla nemaju niti jedno zrno. Što bude, bude. Moramo se prilagoditi i pomiriti, nagodinu možda bude bolje“, kazala je maslinarka Đurđica Beletić za Novu TV.

Nisu nimalo optimistični ni maslinari u Vodnjanu. Masline su zdrave, ali od ploda – ništa. Od 3.700 maslina koliko ima maslinar Livio Belci, 1.500 će ih biti bez ploda, pa u nekim maslinicima berbu neće niti odraditi. Oni koji će masline i brati i prodavati ne očekuju veliku zaradu.

Lošu maslinarsku godinu neće osjetiti samo maslinari. Smanjeni urod ove godine utjecat će i na naš kućni budžet.

"Mi smo bez obzira na sve morali obrađivati one terene koje neće imati maslina ove godine i tu će biti većih troškova nego prihoda“, objašnjava maslinar Livio Belci.

A situacija se u maslinicima počela komplicirati još u proljeće.

"Ona hladna fronta koja je bila nakon Uskrsa kada je pao snijeg i kada su naglo pale temperature zraka, onda je došlo djelom do smrzavanja. Onda se javio drugi problem, taj nagli skok temperature, koji nije toliko bio problematičan nego relativna vlažnost zraka“, ističe Marin Krapac s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču.

No, ono što u cijeloj situaciji veseli je da će maslinovo ulje ove godine biti iznimne kvalitete. Malo je uroda pa će se masline brže prerađivati. I po višim cijenama ove godine biti plasirane na police.

Seebiz.eu