fbpx

Ove države su najveći dužnici na svijetu!

Predstavićemo vam “neslavnu” listu najzaduženijih zemalja na svijetu, a pretpostavljamo da nikada ne biste pogodili koja država se nalazi na prvom mjestu.

20150929075049 327984

Problem grčke dužničke krize počeo je da se sve više pojavljuje u medijima i da bude interesantan ljudima kada je u januaru na premijersko mjesto došao Aleksis Cipras.

Čim je stupio na najbitniju političku funkciju u državi, počeo je sa oštrom retorikom, govorio je da grčki narod ne smije biti ucjenjivan, a narod je u njemu video spas, pišre kurir.rs

Međunarodni kreditori Grčke su vršili konstantan pritisak da dugovi moraju da se vrate, iako su i zemlje koje su to zahtjevale u još većem dužničkom “ropstvu”.

Predstavićemo vam “neslavnu” listu najzaduženijih zemalja na svijetu, a pretpostavljamo da nikada ne biste pogodili koja država se nalazi na prvom mjestu.

Da krenemo redom, na ubedljivom prvom mjestu nalaze se Sjedinjene Američke Države čiji dug, prema najnovijim podacima, iznosi 18,5 biliona dolara. Što znači da po stanovniku SAD duguje 58.437 dolara.

Na drugom mjestu je Velika Britanija, sa dugom od 9,5 biliona dolara. Na trećem Francuska koja duguje 5,7 biliona dolara, a malo manje od nje ima Njemačka, 5,5 biliona.

Dugovi ostalih zemalja:

5. Luksemburg – 3,4 biliona dolara.

6. Kina – 3 biliona dolara.

7. Japan – 2,8 biliona dolara.

8. Italija – 2,6 biliona dolara.

9. Irska – 2,6 biliona dolara.

10. Holandija – 2,5 biliona dolara.

Mnogi bi pomislili da se Grčka nalazi na ovih prvih 10 mjesta, ali ona se nalazi tek na 27. sa ukupnim dugom od 360 milijardi dolara.

Na 52. mestu se nalazi Hrvatska, koja ima dug od 67 milijardi dolara, dok je Slovenija odmah iza nje.

Srbija se nalazi na 65. mjestu a dug je 32 milijarde dolara, odnosno 4.178 dolara po stanovniku, prema podacima iz 2012. godine.

Bosna i Hercegovina se prema istim podacima nalazi na 94. mjestu i dugom od 9 milijardi dolara.

NN