fbpx

Online kupovina u BiH postaje sve popularnija

7online

Online kupovina bilježi konstantan rast – što ne čudi jer predstavlja kontrast kupovini u shopping zoni. Skoro sve se može naručivati i plaćati putem interneta, od  Bosni i Hercegovini online kupovina postaje sve popularnija - 47% korisnika finansijskih usluga u BiH su online kupci i u pogledu pozitivnih iskustva među prva tri su izdvojili: dostupnost bilo gdje (77%), brzinu i uštedu vremena (75%) i jednostavnost (63%) - pokazuje novo istraživanje kompanije Mastercard. Polovina ispitanika u BiH želi smanjenje troškova za internetske usluge, kao što su streaming sadržaja na zahtjev, aplikacije za plaćanje ili aplikacije koje se koriste na putovanjima.

Da li smo spremni za sljedeći standard plaćanja?

Prema istraživanju, korisnici finansijskih usluga u BiH preferiraju plaćanje karticama za online kupovinu (49%) i platnim karticama po isporuci (39%), dok više od trećine (43%) preferira da online kupovinu plaća aplikacijama za slanje novca. Također, 58% građana BiH koristi mobilne uređaje za online plaćanja i to obično dva puta mjesečno. Prema istraživanju, 3/4 ispitanika smatra da je mobilni telefon najbolja alternativa platnoj kartici.

Jednako sigurno, ali od sada još jednostavnije

U novom digitalnom svijetu kupci, ali i trgovci ne mogu biti dovoljno oprezni – sprječavanje prevara je ključno. Zato Mastercard i partneri stalno rade na unaprjeđivanju digitalnih rješenja i vrhunskim bezbjednosnim procesim konstantno pokušavaju postavljati trendove na tržištu kako bi korisnici dobili najbolja moguća iskustva.

Tehnologija za sigurno i praktično digitalno plaćanje

Mastercard Identity Check ™ je napredno rješenje koje se od septembra primenjuje za potvrđivanje identiteta. Ova tehnologija Mastercard online plaćanja čini sigurnijim i jednostavnijim - u bilo koje vrijeme, na bilo kom uređaju. Zahtijeva jaku provjeru autentičnosti kupca (SCA) i zasniva se na jednokratnom kodu, prepoznavanju lica, otisku prsta ili drugim biometrijskim podacima što pruža veću sigurnost protiv neovlaštene upotrebe kartice prilikom plaćanja putem interneta.

Vaša kartica, Vaše kupovine

Mastercard ID Check™ osigurava da, bez obzira gdje se online kupovina dešava, samo autorizovana osoba (vlasnik kartice) može odobriti kupovinu. Na ovaj način se sprječava da ukradenu ili izgubljenu karticu koristi neovlaštena osoba za online kupovinu.

Koristite svoj telefon za sigurno online plaćanje

Svijet prelazi sa lozinki na biometriju - Mastercard ID Check™ već radi na taj način. Koristeći Mastercard ID Check™ potrošači ne samo da sigurno kupuju online, već ne moraju više ni da pamte lozinke. Potrošačima je telefon uvijek pri ruci, a na ovaj način se mogu identifikovati sigurno i jednostavno u bilo kom trenutku. Čim se steknu uslovi za primjenu biometrije u BiH, vlasnici Mastercard kartica moći će da odobre plaćanje koristeći svoje biometrijske podatke.

indiksator