fbpx

Novo istraživanje: Globalna ekonomija mogla bi se urušiti ako se ne odreknemo fosilnih goriva

GLOBALNA ekonomija mogla bi se samouništiti ako se upotreba fosilnih goriva ne zamijeni čistom, ekološki prihvatljivom energijom, tvrdi se u najnovijem izvještaju o utjecaju klime na ekonomiju, The New Climate Economy.

H20160423000057zagadenje

"Treba djelovati hitno: Koraci koje poduzmemo u iduće dvije ili tri godine mogli bi nas usmjeriti prema ekološki prihvatljivom, održivom razvoju, ili odvesti na put neefikasnog i neodrživog razvoja", piše u izvještaju. "Pravi je trenutak za radikalnu promjenu smjera."

Istraživanje na temelju kojeg je izvještaj nastao provela je grupa međunarodnih stručnjaka za klimu i ekonomiju okupljena u inicijativu The Global Commission on the Economy and Climate. Na čelu pokreta su ugledni britanski znanstvenik Nicholas Stern i bivši meksički predsjednik Felipe Claderon.

Lord Nicholas Stern slavu je stekao studijom o klimatskim promjenama, poznatom kao Stern Review, koja je nakon objavljivanja 2006. godine potaknula brojne promjenu u pristupu problemu globalnog zagrijavanja.

Zelena ekonomija mogla bi pomoći oporavku od recesije

U novom izvještaju poziva se na prestanak isplaćivanja ogromnih subvencija kojima se podupire upotreba fosilnih goriva, prema procjeni iznesenoj u studiji oko 550 milijardi dolara tijekom 2014. godine u cijelom svijetu, i usmjeravanje investicija u održive opcije. Kako bi se te investicije realizirale, potrebno je preoblikovati financijski sustav na način da se omoguće kvalitetna ulaganja velikih razmjera.  

Tijekom idućih 15 godina u svijetu će na infrastrukturne projekte biti potrošeno oko 90 trilijuna dolara, a ti projekti mogu biti izvedeni pomoću tradicionalnih metoda i tehnologija koje su "neefikasne i donose zagađenje", ili koristeći visokotehnološke, ekološki prihvatljive metode.

Izgradnja nove, zelene ekonomije, mogla bi pomoći da se svijet konačno oporavi od recesije koja ga je pogodila 2008. godine.

"I dalje se borimo da ostvarimo stope rasta iz razdoblja prije krize", rekao je Stern na predstavljanju izvještaja. "Ono što nismo pokušali je snažno investirati u održivu infrastrukturu, što će pokrenuti inovacije, nova otkrića i mnogo kreativnije pristupe rješavanju problema."

Četiri milijuna ljudi godišnje umire od onečišćenog zraka

U izvještaju se infrastrukturom smatra sve od energije, preko javnog prijevoza, građevinskog sektora i opskrbe vodom, do upotrebe prirodnih resursa poput šuma, močvara i plovnih putova.

"Infrastruktura koju sada imamo će se više nego udvostručiti", rekao je Stern. "Ako nastavimo graditi kako smo gradili do sada, dobit ćemo gradove u kojima se ne može normalno kretati, disati ili biti produktivan."

Kao tipičnu posljedicu trenutnog načina poslovanja Stern navodi zagađenje zraka, uzrokovano prometom, teškom industrijom i elektranama na fosilna goriva.

"Zagađenje zraka je velik problem, koji postaje sve ozbiljniji. Na nekim mjestima su posljedice iste kao da popušite kutiju cigareta dnevno. Svake godine od posljedica onečišćenja zraka umre četiri milijuna ljudi, što je očito neodrživo", zaključio je Stern.

Hina