fbpx

Novi zakon u Indiji usmjeren na parove različite vjeroispovijesti

indija epa 29

Novim zakonom predviđena je kazna zatvora do 10 godina, a ako neko učini krivično djelo iz tog zakona kaucija nije moguća.

Haidar Mansuri (34) i 28-godišnja Shabila Chand u indijskoj sjevernoj državi Uttar Pradesh odlučili su se vjenčati nakon jednogodišnjeg zabavljanja, prenosi Anadolija.

Međutim, tada su nastali problemi zbog prijave policiji da pripadaju različitim vjerama. 

Shabila je napustila svoj dom u Azamgarhu da bi se udala za Haidara iz Kushinagara.

Kad su se trebali vjenčati 8. decembra, neko je obavijestio policiju i članove radikalnih desničarskih hinduističkih grupa Bajrang Dal i Hindu Vahini.

Naveli su da je mladić musliman, a djevojka hinduistkinja, što je, tvrdili su, "ljubavni džihad", termin koji radikalne hinduističke grupe koriste da bi optužile muslimanske muškarce za preobraćanje žena brakom.

"Ne želim dalje komentarisati ovo pitanje. Mnogo smo patili", rekao je Haidar za AA.

Pritisci desničarskih grupa

Lokalni aktivista Armaan Khan, koji je pomagao da dođe do ovog braka, rekao je: "Haidar Mansuri me zamolio da mu pomognem da se oženi Shabilom Chand."

Kako je kazao, tokom vjenčanja su došli i pripadnici desničarske grupe.

"Pozvani su policijski službenici i tvrdilo se da se brak sklapao između muslimana i hinduistkinje", rekao je Armaan.

Par je odveden u policijsku stanicu, jer su i njeni roditelji podnijeli policijsku prijavu da im je kćerka nestala. Par je zadržan preko noći u policijskoj stanici, a sljedećeg dana je dozvoljeno vjenčanje nakon što je policija utvrdila da su oboje muslimani. 

Dva dana nakon incidenta, policija je pojasnila da vjenčanje ne predstavlja kršenje ljudskih prava bilo koje osobe. Policija je tvrdila da nije prekršen nijedan zakon i da je samo istraživala slučaj prema novom Zakonu o konverziji.

Prošlog mjeseca, najveća indijska država Uttar Pradesh, pod pritiskom desničarskih hinduističkih grupa, uvela je kontroverzni zakon pod nazivom "Zabrana nezakonitog preobraćenja", protiv takozvanog "ljubavnog džihada".

Zatvorska kazna do 10 godina

Novim zakonom predviđena je kazna zatvora do 10 godina, a ako neko učini krivično djelo iz tog zakona kaucija nije moguća.

Mnogo policijskih pritužbi registrovano je čim je novi zakon stupio na snagu u Uttar Pradeshu, ali nekoliko njih izgledalo je motivirano bez ikakvih vjerodostojnih dokaza.

Jedan od takvih slučajeva je i onaj sa Shahidom Mianom, koji je ranije ovog mjeseca prijavio da su njegovu 22-godišnju kćerku otele tri osobe.

Shahid je pokrenuo postupak protiv Siddharth Saxene zvanog Aman, njegove sestre Chanchal i Manoj Kumar Saxene, vlasnika firme.

"Prvog decembra nestala je moja kćerka. Podnijeli smo prijavu 5. decembra da su moju ćerku oteli Manoj i Aman. Policija je djevojčicu pronašla već sutradan, ali nije nam dopušteno da je vidimo. Zabrinuti smo", rekao je Shahid.

Policajac Ravindra Kumar rekao je da je djevojka izjavila da želi živjeti s Amanom.

Muslimani se legitimišu i hapse

Rekao je da su i djevojka i mladić odrasli i mogu se slobodno vjenčati. Ali u sličnim slučajevima, muslimanski muškarci se odmah legitimišu i hapse kada se protiv njih podnose prijava.

U još jednom takvom slučaju, 22-godišnji Rashid Ali i njegov brat Salim uhapšeni su nedavno u Moradabadu, kada je Rashid trebao ozvaničiti brak sa svojom suprugom.

Policija kaže da je porodica mlade žene podnijela žalbu da je Rashid nasilno preobratio i oženio njihovu kćer.

Rashid je rekao da se njegova supruga udala za njega bez ikakvog pritiska 24. jula i da će ozvaničiti brak.

Izvor: Agencije